Biznis

odlični pokazatelji

Zadar bilježi najveći pozitivni trend odnosa otvorenih i zatvorenih tvrtki u posljednje tri godine

Zadar bilježi najveći pozitivni trend odnosa otvorenih i zatvorenih tvrtki u posljednje tri godine
Dino Stanin/PIXSELL

U Hrvatskoj je u prošloj godini otvoreno 15.445 novih trgovačkih društava, 1.178 više nego u 2018. godini. Zatvoreno je, pak, ili iz sudskih registara izbrisano 10.814 poduzeća, 623 više nego godinu ranije.

Pokazuju to podaci iz sudskog registra Ministarstva pravosuđa koji potvrđuju nastavak pozitivnih trendova i rast poduzetništva u Hrvatskoj u kojoj je, tako, u posljednje dvije godine otvoreno preko 43 tisuće novih tvrtki (13.493 u 2017., 14.267 u 2018. i 15.445 u 2019. godini), a zatvoreno ih je nešto preko 33 tisuće (12.335 u 2017., 10.191 u 2018. i 10.814 u 2019. godini).

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru lani su otvorena 654 trovačka društva, što je povećanje od 71,65 posto u odnosu na godinu ranije, i čak 93,49 posto u odnosu na 2017., kada je gradonačelnik Dario Hrebak preuzeo upravljanje gradom i krenuo s mjerama poticanja poduzetništva u ovom gradu.

Nakon Bjelovara, najveći rast broja otvorenih tvrtki bilježe Trgovački sud u Osijeku i u Zadru koji ujedno bilježi najveći pozitivni trend kad gledamo odnos otvorenih i zatvorenih tvrtki u posljednje tri godine. 

U 2017. na području Zadra je, tako, otvoreno 13 tvrtki više nego što ih je zatvoreno, u 2018. taj se broj penje na 178, a prošle godine na 331, što je porast od čak 2.446 posto u odnosu na 2017.!

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ističe kako je ovo već četvrta godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

"Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali raste i broj novozaposlenih, rastu i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori kako su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjeli odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Također, pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva – ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, građevinarstvo…", ističe Dukić u razgovoru za servis Gradonačelnik.hr.

Dodatni vjetar u leđa Grad Zadar svojim poduzetnicima daje kroz niz mjera, a prošle su godine preuredili i opremili poduzetnički inkubator, uredili coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… Još 22 milijuna kuna EU sredstava osigurali su pak za novi specijalizirani inkubator za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama, a pri kraju su i pripreme za financiranje strateškog projekta “poslovne zone Crno”.. ..

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom,  uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 milijun kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT.

U suradnji sa zadarskim sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko 320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub. On je namijenjen studentima, IT poduzetnicima i ostalim ciljanim skupinama.

"S druge strane, naša gradska uprava kontinuirano provodi mjere poticanja lokalnog poduzetništva kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, ciljane poticaje u poljoprivredi, očuvanju tradicijskih obrta. Konačno, sustavno ulažemo i u mlade, učenike i studente, kroz stipendiranje posebno deficitarnih zanimanja. Razvijamo učeničke centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, širimo sadržaje izvannastavnih aktivnosti. Ulaganje u znanost, znanje i stručne vještine jedino je jamstvo uspješnog poduzetništva, gospodarskog rasta i profesionalnog razvoja. A to ulaganje je kontinuirano, trajno, i mora biti spremno prilagoditi se zahtjevima globalnog tržišta. Veliki je posao pred svima nama…", ističe Dukić.

Izvor: Gradonačelnik.hr


Reci što misliš!