Biznis

ulazak na tržište obalnog linijskog prijevoza

Tankerska plovidba i slovenska Iskra preuzele dubrovačkog brodara GV Line

Tankerska plovidba i slovenska Iskra preuzele dubrovačkog brodara GV Line
Bojan Bogdanić

Zadarska Tankerska plovidba i uspješna slovenska tvrtka Iskra preuzeli su dubrovačkog brodara GV Line te zajedno, prvi put, ulaze na tržište linijskog obalnog prijevoza. Vjeruju da je riječ o za obje tvrtke izazovnom i financijski opravdanom poslovnom modelu.

Ugovor o prijenosu poslovnih udjela s dosadašnjeg vlasnika Lenka Garbina potpisan je 4. veljače u Zadru. Tvrtka G&V line u vlasništvu ima jedan katamaran Nonna Anna koji održava državnu liniju Lastovo-Korčula-Mljet-Šipan-Dubrovnik i obratno. Novi vlasnici planiraju širenje na tržištu linijskog brodarstva u Hrvatskoj  za što, kako smatraju, postoji potreba s obzirom na stalan rast turističkog prometa u Republici Hrvatskoj. 

Poznato je da je da je flota kojom se održavaju redovne i turističke brodske linije zastarjela, a Tankerska plovidba i Iskra  će kod nabave novih brodova  u prvom redu voditi računa o kvaliteti svoje usluge i poštivanju najviših ekoloških standarda. 
 
Tankerska plovidba najveća je hrvatska brodarska kompanija s tradicijom dužom od 60 godina. U svojoj floti ima 12  brodova za prijevoz tereta, a operira s još 6 iz brodarske tvrtke Tankerska Next Generation u kojem je Tankerska plovidba vlasnik 51 posto dionica.

Grupa Iskra vodeći je regionalni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1946.). Najveće je slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Prije godinu dana njihova tvrtka osnovana u Hrvatskoj Iskra brodogradilište preuzela je Remontno brodogradilište u Šibeniku  koje  je bilo u stečaju. U tom kratkom razdoblju povećali su obim poslova za 20 posto te otvaraju nova radna mjesta. 


Reci što misliš!