Biznis

#nekretnine

Zadarska županija vodeća po izgrađenim stanovima na tisuću stanovnika

Zadarska županija vodeća po izgrađenim stanovima na tisuću stanovnika
Boris Kačan

Najviše stanova u 2018. godini završeno je u Gradu Zagrebu, koji ima status županije, a vodeći je, naravno, i u gotovo svim drugim pokazateljima vezanim za stambenu gradnju. Nakon Zagreba, najviše je stanova završeno u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj te Zagrebačkoj županiji.

Gleda li se pak podatak o završenim stanovima na 1.000 stanovnika, vodeća je Zadarska županija – 7,69 stanova na svakog tisućitog stanovnika, a slijede Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska, Istarska županija te Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija.

Ukupna površina svih zgrada, čija je gradnja završena u 2018. godini, iznosi 2,21 milijuna četvornih metara, što je za 8,8 posto više nego u 2017. godini. Najveći broj zgrada, blizu 80 posto, je stambenih. Po županijama, najviše zgrada - 528, završeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slijedi Istarska županija s 474 zgrade, Zadarska županija s 472, Primorsko-goranska s 397 te Grad Zagreb s 383 zgrade.

Puno je sagrađenih stambenih zgrada u jadranskim županijama, a sve ih se više daje u najam u svrhu turizma. Županije, kao i gradovi, poduzimaju razne mjere kako bi se apartmanizacija smanjila, a planska gradnja se i sve više provodi. No morske županije isto tako bilježe sve veći broj doseljenog stanovništva, pa i stranaca, koji su i najčešći kupci novoizgrađenih stanova. 

Najviše su se u 2018. godini gradili dvosobni stanovi, pa jednosobni, a manji dio s tri i više soba. 

U odnosu na 2017. godinu najveći porast završenih stanova imale su nakon Zagreba, Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija. Po rastu izgrađenih površina nakon Zagreba, imale su Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, Istarska te Krapinsko-zagorska županija.

Po broju završenih stanova u 2018. godini Zadarska županija je bila treća, odnosno druga bez Zagreba, vodeća po završenim stanovima na 1.000 stanovnika, treća po završenoj kvadraturi i vodeća po završenoj površini stambenih zgrada na 1.000 stanovnika. Druga je i po rastu završenih stanova u 2018. u odnosu na 2017. godinu, kao i rastu na svakog tisućitog stanovnika Županije, a treća po rastu površine stambenih zgrada i površine na 1.000 stanovnika. 

Izvor: Župan.hr


Reci što misliš!