Biznis

11. travnja u luci Gaženica

Najluksuzniji kruzer na svijetu stiže u Zadar

Najluksuzniji kruzer na svijetu stiže u Zadar

11. travnja u Putničku luku na poluotoku pristat će njemački cruiser AIDAblue kapaciteta 2.200 putnika i time označiti početak cruising- sezone u novoj putničkoj luci.

U međuvremenu, Lučka uprava Zadar planira već sezonu 2021. za koju je najavljen porast prometa sa 154 ticanja i 200 tisuća putnika.

Nakon što je 9 godina uzastopce bilježila porast ticanja i broja putnika, Lučka uprava nada se zadržati taj trend i u idućoj godini. Među ostalim , ravnatelj Robert Škifić najavljuje uplovljavanja poznatih cruisera koji još nisu bili u Zadru:  

"Za sljedeću godinu opet bilježimo porast ticanja, za sada imamo najavu 154 ticanja i 200 tisuća putnika. Prvi puta se pojavljuju neki brodari kao legendarni Holland America Line, isto tako očekujemo Costa Mediteraneu da nas posjeti u idućoj godini, a najavio bih i izuzetno atraktivan brod sljedeće godine prvi put u Zadru a to je brod zgotovljen u Hrvatskoj u brodogradilištu Uljanik u Puli i koji je u  2019. proglašen najboljim novim luksuznim cruiserom u svijetu i veseli nas da ćemo brod kojem je na porinuću kuma bila Helen Mirren moći ugostiti u našem gradu."

Ravnatelja Škifića pitali smo i o preduvjetima da Zadar postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima.

"U tijeku je istraživanje o potrebama cruising-gostiju koje radimo u suradnji sa Sveučilištem u Zadru - navodi Škifić. Dodaje kako je jedan od većih problema koji u planu Lučke uprave u ovom projektu treba premostiti sljedeći: 

"Zadar kreće putem koji je zacrtao, a to je ostvarenje home-porta uz pomoć Global Ports Holdinga i firme ZIPO . Pri tom će najveći problem biti smještajni kapaciteti u Zadru, jer znamo da cruising kompanije automatski prodaju i smještaj jer 30 posto gostiju to traži. Ako gledamo brojku od 100-tinjak tisuća putnika koji bi trebali biti u home-portu kod nas, to znači da bi 30-ak tisuća gostiju u tijeku sezone trebalo smjestiti u nekom od zadarskih hotela a to trenutačno ne možemo, nemamo ni hotela visoke kategorije kakve traže ti putnici."

U međuvremenu za ožujak se u Zadru priprema događaj koji zajednički organiziraju GPH / ZIPO i LUZ na kojem će biti riječi o ključnim trendovima kruzing industrije, načinu na koji industrija funkcionira, kruzing industriji na Jadranu i  sadašnjim i budućim aktivnostima Zadar Cruise Porta... odnosno o nastojanjima da Gaženica postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima.


Reci što misliš!