Biznis

analiza portala gradonačelnik.hr

Porast zaposlenosti u brojnim gradovima, predvodnici Benkovac i Vodnjan

Porast zaposlenosti u brojnim gradovima, predvodnici Benkovac i Vodnjan
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Grad Benkovac je lani u odnosu na godinu prije imao povećanje zaposlenosti za 85,86 posto te je zaposleno gotovo 900 novih osoba. U odnosu na 2016. godinu zaposlenost je povećana za 29,57 posto.

Prosječan broj zaposlenih u 2017. godini bio je za oko 33.000 veći nego godinu prije, u 2018. je porastao za nešto iznad 40.000, dok je na kraju srpnja ove godine u odnosu na prošlogodišnji srpanj bilo oko 18.000 više zaposlenih, navodi se u analizi podataka portala gradonačelnik.hr.

Portal gradonačelnik.hr napravio je analizu zaposlenosti u hrvatskim gradovima te je usporedio brojkle iz 2017. i 2018. godine. Brojke se temelje na podacima Državnog zavoda za statistiku. Svi podaci analizirani su iz per capita i udjel u proračunu perspektive kako bi se gradovi različite veličine mogli uspoređivati.

Niz kapitalnih i infrastrukturnih projekata, najvećim dijelom financiranim iz EU fondova te mjere za poticanje poduzetnika i obrtnika, u nekim su gradovima znatno utjecale na porast zaposlenosti.

Grade se projekti od obnovljivih izvora energije, poduzetničkih inkubatora, energetski se obnavljaju zgrade, povećavaju se poticaji za poduzetnike, sredstva za samozapošljavanje.

Sve to povećava i broj zaposlenih. Podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je analizirao portal, pokazuju tako da je lani – u odnosu na 2017. godinu, najveći porast zaposlenosti od čak 85,86 posto imao Grad Benkovac.

Porast zaposlenih u 2018. godini u odnosu na dvije godine prije, bio je pak najveći u Gradu Vodnjanu, za 37,60 posto. U vodećih deset gradova po rastu zaposlenih pretežito je riječ o malim gradovima, manji dio je srednjih gradova, a gotovo svi su s obale.

Duže vrijeme postoje različite metodologije izračuna broja zaposlenih i nezaposlenih osoba, pa je stoga DZS, upravo u cilju otklanjanja manjkavosti i usklađenje podataka s drugim izvorima, nedavno promijenio metodologiju te je u obuhvat zaposlenih uključio i neke kategorije radnika koje dosad nisu bile obuhvaćene.

Primjerice, tzv. mlade osobe prema odredbama Zakona o doprinosima i radnici koji su na temelju radnog odnosa izaslani u inozemstvo. Takva revizija, napravljena za podatke od 2016. godine, utjecala je i na drugačije podatke o zaposlenosti.

Prosječan broj zaposlenih u 2017. godini bio je za oko 33.000 veći nego godinu prije, u 2018. je porastao za nešto iznad 40.000, dok je na kraju srpnja ove godine u odnosu na prošlogodišnji srpanj bilo oko 18.000 više zaposlenih.

Grad Vodnjan je tako 2018. godine imao rast zaposlenih u odnosu na dvije godine ranije za 37,60 posto, odnosno za oko 300 osoba, a u odnosu na 2017. godinu porast je bila 35,28 posto, što je taj Grad svrstalo na četvrtu poziciju među hrvatskim gradovima.

Taj je Grad inače kontinuirano već godinama među vodećima po rastu zaposlenih, bez obzira na metodologiju, pa je tako, primjerice, u 2017. u odnosu na 2016. godinu, bio vodeći prema podacima HZMO-a, tj. broju osiguranika.

Grad Benkovac je lani u odnosu na godinu prije imao povećanje zaposlenosti za 85,86 posto te je zaposleno gotovo 900 novih osoba. U odnosu na 2016. godinu zaposlenost je povećana za 29,57 posto. U 2017. godini je naime došlo do laganog pada zaposlenosti, ali je zato ta brojka u prošloj godini nadoknađena, ali i povećana. S obzirom na poticaje i nove investicije, jasno je da bi se taj trend mogao nastaviti.

"Rezultat tome jesu različite mjere kojima se Grad otvara prema ulagačima, veća usluga prema poduzetnicima, ali i različiti projekti kojih je sve više," kaže gradonačelnik Tomislav Bulić, a donosi analiza portala gradonačelnik.hr.


Reci što misliš!