Biznis

slijedi širenje terminala

Zračna luka Zadar hrvatski rekorder po rastu broja putnika

Zračna luka Zadar hrvatski rekorder po rastu broja putnika

Zadarska zračna luka ove godine je hrvatski rekorder po rastu broja putnika. Godinu, u kojoj slave pola stoljeća postojanja, planiraju završiti s gotovo 800 tisuća putnika. Pred njima je i velik posao nadogradnje infrastrukture te proširenja zgrade putničkoga terminala.

Priča o uspješnom razvoju zadarske zračne luke počela je prije više od desetljeća uvođenjem linija najvećeg europskog niskotarifnoga prijevoznika - Ryanaira. S godinama su počeli slijetati i drugi avioprijevoznici, pa je zadarski aerodrom iz godine u godinu obarao vlastite rekorde. Kako planiraju završiti ovu godinu govori direktor Josip Klišmanić:

- Imamo rast od preko 30 posto. Na današnji dan imamo 794.303 putnika, što je za 31 posto više nego prošle godine. Sezonu se nadamo završiti s 800.000, ali ako ih "uhvatimo" bit ćemo zaista sretni, jer to je rast od skoro 200.000 putnika, što je iznimno puno.

Porastu putnika u idućoj godini nadaju se i zbog novih dnevnih linija Austrian Airlinesa, SAS-a, Laudamotiona i drugih, a u pregovorima su i s nekim velikim prijevoznicima. Plan je zbog stalnog rasta broja putnika širenje putničkoga terminala, kako bi u idućih 15 godina mogao opsluživati dva i pol milijuna putnika godišnje. Već u prosincu planiraju javnosti predstaviti idejno rješenje cijele Zračne luke, pa i zgrade terminala:

- I onda bismo nakon sezone, ja se nadam, krenuli u prva proširenja. Planiramo, naravno, ići fazno, tako da sva proširenja prate potrebe i rast koji će biti.

Nužno je širenje i sletno-uzletne staze, te postojeće, nedavno proširene, stajanke:

- Pri kraju je natječaj za drugu fazu proširenja stajanke. U postupku smo potpisivanja sporazuma s MORH-om oko izrade projektne dokumentacije za uzletno-sletnu stazu jer se radi o njihovoj imovini. To su investicije koje očekujemo da ćemo pokriti iz europskih fondova.

Tako Zračna luka Zadar pola stoljeća svoga postojanja obilježava velikim porastom putnika i novim ulaganjima.


Reci što misliš!