Biznis

zadar opet među najtraženijima

Početak akademske godine donio povećanu potražnju za najmom stanova, a subvencionirani krediti za kupnjom

Početak akademske godine donio povećanu potražnju za najmom stanova, a subvencionirani krediti za kupnjom
Boris Kačan

Tijekom kolovoza je potražnja za nekretninama bila intenzivnija nego u mjesecima ranije. Jedan od razloga tome svakako su i subvencionirani krediti kojima vlada RH pomaže mladima riješiti stambeno pitanje, a prijave za njih već treću godinu za redom kreću u rujnu.

Zagreb, Osijek, Zadar, Split i Pula u kolovozu su na oglasniku Crozilla bili najtraženiji gradovi za kupnju stanova. Potencijalni stranci kupci, najčešće oni iz Slovenije, BiH, Njemačke i Austrije, uglavnom su pretraživali ponudu stanova na Krku, te u Zagrebu i Crikvenici.

Kraj kolovoza u akademskim gradovima obično označava i razdoblje velike potražnje za stanovima za najam, a Rijeka, Zagreb, Split i Zadar gradovi su u kojima se u kolovozu najčešće pretraživala ponuda takvih.

Kao i do sada, kuće su i u kolovozu bile slabije tražene, ali ujedno i jeftinije nego stanovi, a najviše su se pretraživale one u Osijeku, a zatim u Zagrebu, te Viru i Zadru. Potencijalni strani kupci interes su uglavnom pokazali za kućama na moru, a pritom su ih najviše zanimale one na području Poreča, Vira, Vodica, Zadra i Krka. Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Švicarci u kolovozu su bili najbrojniji strani posjetitelji oglasnika Crozilla koji su pokazivali interes za kućama za prodaju.

Osim za kupnju ili najam kuća i stanova, brojni potencijalni kupci pokazuju interes i za kupnjom građevinskih zemljišta, a u kolovozu je najveća potražnja vladala za onima u Zagrebu, zatim na Krku, u Poreču, te Viru i Zadru. Osim domaćih, građevinska su zemljišta pretraživali i stranci, a najbrojniji su bili oni iz Njemačke, Slovenije, BiH i Austrije, koji su uglavnom pretraživali ponudu oglasa na području Istre – najviše Labin i Poreč, zatim zemljišta u Zadru i na Krku.


Reci što misliš!