Biznis

u tvrtku uloženo milijardu kuna

Cromaris: U 10 godina dogurali do 520 zaposlenih, ASC certifikata i modernog pakiranja

Cromaris: U 10 godina dogurali do 520 zaposlenih, ASC certifikata i modernog pakiranja

Deset godina od osnutka tvrtka Cromaris sedma je tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća te izrazito izvozno orijentirana. Više od tri četvrtine ukupne proizvodnje plasira se u inozemstvo, a glavno izvozno tržište je Italija.

Na inozemnim tržištima ostvaruje se 81 posto količinske prodaje i 83 posto prihoda od prodaje.

U razvoj ove kompanije Adris je od osnutka 2009. do danas uložio milijardu kuna, dok je prodaja povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije:

"Cromaris je rastao prosječno 22 posto godišnje. Rezultat je to strategije rasta i razvoja temeljene na vrhunskoj kvaliteti proizvoda uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača. Do njega naša će riba doći za 24 sata, što garantira svježinu i kvalitetu, a upravo je ta mogućnost ono što nas izdvaja od glavnih konkurenata: Turske i Grčke. Budući rast temelji se na snažnijoj prisutnosti na izvoznim tržištima poput Italije, Francuske i Njemačke. U narednom petogodišnjem razdoblju planiramo investicije vrijedne gotovo 400 milijuna kuna", rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa.

"Upravo smo ovaj tjedan dobili najznačajniji certifikat u industriji akvakulture, ASC. Riječ je o najzahtjevnijim normama uzgoja vezanima uz zaštitu okoliša. Cromaris je prva tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je uspješno certificirala sva svoja uzgajališta", naglašava Markulin.

Cromaris je u prvom polugodištu 2019. godine ostvario prodaju od 4.334 tone, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 18 posto. Također, ostvarena je neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je za 44 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. U ovoj će godini tvrtka dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a, što ujedno predstavlja brojku koja je deset puta veća nego prije deset godina. Na početku rada tvrtka brojila je 184 zaposlenih, no ta se brojka do današnjeg dana popela na 520 ljudi.


Reci što misliš!