Biznis

otočni sabor se brine

Hoće li poskupjeti brodske karte?

Hoće li poskupjeti brodske karte?
Duško Jaramaz/PIXSELL

Izmjene kojima će se objaviti bolji uvjeti za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju su dio koji, uime Otočnog sabora, pozdravlja Denis Barić. Ali zamjerku, kaže, nalaze na drugom mjestu.

Zadnji je dan Javnog savjetovanja o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Donošenjem predloženog Zakona žele se stvoriti bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebice za prijevoz osoba sa invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, ali članovi Otočnog sabora u drugom dijelu izmjena i dopuna strahuju i od nekih potencijalno negativnih promjena.   

Izmjene kojima će se objaviti bolji uvjeti za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju su dio koji, uime Otočnog sabora, pozdravlja Denis Barić. Ali zamjerku, kaže, nalaze na drugom mjestu.

- Tamo stoji rečenica da se u članku 47., stav 5 briše riječ „sezonska” i da ju zamjenjuje „izvansezonska”. To znači da otočka prava u kartama više neće biti vezana sa sezonskom već s izvansezonskom cijenom karte.

Prevedeno, kaže Barić, cijenu karte u sezoni će brodari moći formirati samostalno.

Otočka prava se tu ne mijenjaju, ali se postavlja pitanje: što ako se dignu cijene karata?

- To znači da ćemo još više poskupjeti. To će osjetiti gospodarska grana, turistička djelatnost, građani koji imaju nekretnine na otocima.

Čitavu priču otklanja ministar mora, prometa i infstratukture, Oleg Butković. Izmjene idu, kaže, isključivo u svrhu poboljšanih uvjete za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama:

- To su bile ciljane izmjene. Osigurali smo 15 milijuna kuna za djecu s poteškoćama u razvoju, ne samo onu na otocima već i za onu s kontinenta. Zakon ide u vladinu proceduru, ide prema Saboru i tu se nikakva prava otočana neće smanjivati već, naprotiv, idemo pomoći onima kojima je to najpotrebije.

Otočni sabor traži pak od vladajućih jasne mjere za očuvanje života na otocima. U prvom redu besplatan prijevoz za otočane, ali i još neke dodatke:

- Da građani Republike Hrvatske koji prebivalište imaju na kopnu, a na otoku borave više od 183 dana, plaćaju 50 % sezonske cijene karte.


Reci što misliš!