Uoči blagdana je poskupjela proizvodnja pršuta, a hoće li rasti i cijena?
Svinjski but dobro posoljen, pa sušen na dimu i buri. Delicija na koju se čeka 15 do 18 mjeseci. Nekad i dulje… U pršutanama upravo se sole svinjski butovi, a dozreli pršuti se pripremaju za prodaju.
Vlade Prančić Smjeli, predsjednik Udruge dalmatinski pršut: „Sad ovi od godinu, dvije i tri idu na prodaju, a već smo počeli sa sezonom. mi počinjemo dosta rano u 10 mjesec tako da smo već dva turnusa odradili.“ Afrička svinjska kuga zabrinula je proizvođače pršuta. U ovoj drniškoj pršutani godišnje se proizvede i 15 tisuća komada, ali zasad nisu zapeli u nabavci sirovine.
Drago Pletkosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta objašnjava: „Neće biti nekih problema, prije mjesec dan dok nismo počeli nabavljati sirovinu stvarno sam se bojao, ali fala bogu ide, dosad smo nabavili nekih 60-tak tona. Ide svojim tokom”.
Dok Vlade Prančić Smjeli, predsjednik Udruge dalmatinski pršut kaže:
„Kad nemate na domaćem tržištu onda se morate okrećati zemljama u okruženju. Ako nam je poznata priča da naše svinje idu na klanje u Mađarski u mi iz Mađarske uzimamo butove, onda vam je sve jasno. Jer naše farme prodaju Mađarima žive svinje, a mi uzimamo pozicije koje nam odgovaraju.“
U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 500 tisuća komada
Osim nabavke sirovine, proizvođače pršuta muče visoki troškovi. Drago Pletikosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta dodaje: „Uvik ti troškovi su znatno povećani rad energija, dodatni troškovi tu je sigurno otišlo 250 posto u odnosu na prije promjene kune u euro to je otišlo.“
Cijene svinjskog mesa na europskom tržištu nisu rasle, pa bi i cijena pršuta trebala ostati ista. Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta: „Na europskoj razini cijena svinjskog mesa se ustabilila ne možemo reći da je visoka cijena, i da imamo oscilacije tako da u konačnici sama cijena pršuta je stabilna jedino prati se ta inflacija kao i kod svi dugih proizvoda.“
U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 500 tisuća komada, čak 80 posto završi na domaćem tržištu, a 20 posto na europskom. Povoljnije je kupiti cijeli but već za 14 eura po kilogramu, ali češće se traži rezani, prenosi net.hr Drago Pletikosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta:
„Rezani je negdje oko 26 eura tako da već dugo imamo tu cijenu i zasad ide, zašto povisiti..“ Zaštićeni pršuti poput dalmatinskog, drniškog, istarskog i krčkog uvijek imaju kupce bez obzira na cijenu…Jer bez ove sušene delicije malo koja proslava može proći….





