GODIŠNJA SKUPŠTINA

Udruga maslinara Zadarske županije: izostalo praćenje maslinove muhe, ali pomoću su donijele visoke temperature

Protiv maslinove muhe i drugih štetnika do  maslinovih ulja Premium kvalitete, jedna je od poruka redovne godišnje skupštine Udruge maslinara Zadarske županije održane u konobi Mika u Novigradu. Raspravi o aktualnom stanju u maslinicima, nakon posljednjih kiša, prethodilo je financijsko izvješće koje je podnio tajnik udruge Josip Pavlica, mag. ing. agro. Udruga broji oko 150 članova, a  na računu trenutno imaju 1400 eura.

-Nismo u gubitku, ali zbog nedostatka financijskih sredstva održano je manje predavanja i radionica nego prethodnih godina, rekao je Pavlica. 

To smatra velikim nedostatkom jer bez permanentnog učenja i rada dolazi do stagnacije i pada u svakoj struci, pa tako i maslinarskoj. Ono što je potrebno odraditi u ovakvoj situaciji je angažman najeminentnijih stručnjaka iz područja agronomije, specijalista iz grane maslinarstva kao i stručnjaka iz područja marketinga kojeg ne treba ni u kom slučaju držati manje važnim.

-Da bi se to ostvarilo, potrebna su značajnija financijska sredstva kako bi se mogao financirati  rad takvih predavača. Stoga, istaknuo je Pavlica,  apeliram na jedinice lokalne samouprave da pomognu sufinancirati takva predavanja sve u svrhu još boljeg  razvoja i afirmacije maslinarstva na našem području kako bi imali što veći broj maslinara koji će proizvoditi više kvalitetnih ulja  i dobivati najviša odličja kako na domaćim tako i na međunarodnim manifestacijama.

Izostalo praćenje leta maslinove muhe

Izostala je i potpora agronoma Uprave za stručnu podršku  razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede ( nekadašnja Poljoprivredno savjetodavna služba). 

Na zadarskom području izostalo je čak i praćenje leta maslinove muhe. Posljednje izvješće o tom najvećem štetniku  objavljeno je  u prvoj polovici travnja.  Što se događalo s muhom u međuvremenu službenih informacija nije bilo. Srećom bile su visoke temperature u srpnju i do potkraj kolovoza pa u većini maslinika nije bilo štete. U pojedinim lokalitetima, prema riječima maslinara,   druga generacija ovog štetnika napravila je pravi dar-mar, pogotovo gdje nije bilo zaštite.

A da bi se planirana zaštita  i da bi znali točan intenzitet leta maslinine muhe potrebno je prvenstveno provoditi monitoring toga štetnika u svojem masliniku, no bez kvalitetnih rezultata koje prikupljaju stručnjaci iz zaštite bilja na terenu i njihovih preporuka, nema kvalitetne zaštite, rekao je Pavlica.   On je i ovaj put apelirao na Ministarstvo poljoprivrede da zaposle nove stručnjake iz zaštite bilja i to dovoljan broj kako ne bi došlo do izostanka preporuka ni u kom dijelu godine  kako nečijim bolovanjem ili godišnjim odmorom taj posao ne bi ostao neodrađen na veliku štetu kako maslinara tako  i ostalih  poljoprivrednika u Zadarskoj županiji, poručio je Pavlica.

Gostujući na skupštini poznati stručnjak Antun Poljanić predstavio je dva nova ekološka sredstva: Destilat drva i Vital vegan , koji u kombinaciji postižu odlične rezultate protiv nametnika. Poboljšavaju i opće stanje biljaka nakon tretmana, tvrdi Poljanić. 

 Na kraju svog izvješća tajnik  Ivan Pavlica je ponovio ciljeve   budućeg rada Udruge, a to su permanentna edukacija uz uvođenje novih tehnologija, a sve u svrhu povećanja kvalitete finalnog proizvoda, povećanja konkurentnosti i dodane vrijednosti.

Nova kategorija ekstra djevičanskog ulja

Govoreći o tome Dr. Ivica Vlatković  je izvijestio  kako je na nedavnom sastanku predsjednika maslinarskih udruga tri dalmatinske županije –  Zadarske, Šibensko kninske, Splitsko-dalmatinske i Udruge Zlatna Šoltanka sa otoka Šolte dogovorena suradnja na proizvodnji maslinovog ulja  najviše kategorije koje bi proizvodili pod zajedničkim nazivom Oleum primum Adraticum.

 -Svrha proizvodnje takvog ulja ima za cilj potaknuti svakog maslinara naših udruga da teže izvrsnosti proizvodnje. Članovi naših udruga imaju visoke parametre u postizanju još veće kvalitete u jednoj ili više berbi svojih maslina. Po sadašnjim standardima kvalitete ekstra djevičanskih ulja treba ispuniti kemijske kriterije  (SMK i odgovarajući Peroksidni broj) te senzornu ocjenu kojom se potvrđuje kvaliteta ulja i njegova kategorizacija u ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje. Premium ulje imati će više standarde kvalitete, a samim tim i priznatu kvalitetu ovlaštenih laboratorija i panela u Splitu i Poreču kojim će se ocjenjivati maslinovo ulje Premium kvalitete. Svaki član udruge moći će prijaviti svoju jednu ili više berbi svojih maslina i s njima proći testiranje Premium kvalitete. Nakon testiranja i potvrde ispunjavanja visoke senzorne i kemijske analize evidentirat će se količina proizvedenog ulja i dobiti adekvatan broj markica potvrde te kvalitete i pečat na bačvu u kojoj je ulje.

-Ovom akcijom cilj nam je još više unaprijediti kvalitetu i izvrsnost dalmatinskih maslinovih ulja, posebno proizvođača koji teže njenom ostvarenju , rekao je dr. Vlatković.

Međunarodni simpozij u Postirama

O svemu ovome bit će govora i na skorašnjem Međurarodnom simpoziju o maslinovim uljima  Hrvatske i susjednih zemalja jadranske obale (Slovenije, BiH i Crne gore) koji će se od 16. do 18. rujna ove godine održati u Postirama na otoku Braču. Ovaj međunarodni simpozij ugostit će stručnjake maslinovog ulja iz cijelog svijeta. Uključivati radionice, vođene degustacije i stručne prezentacije o uzgoju i proizvodnji maslina, a organizira ga američki Olive Oil Times u suradnji s Turističkom zajednicom Postira. Pokrovitelj je Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske na čelu s ministrom Tonćom Glavinom.

“Ministar Glavina, nije ni trenutka dvojio kada sam mu predložila pokroviteljstvo ovog simpozija“, potvrdila je Ivana Jelinčić, direktorica TZO Postira.

Tijekom simpozija, sudionici će sudjelovati u pažljivo osmišljenom programu koji uključuje upute za degustaciju, stručne radionice, vođene posjete maslinicima, stručne prezentacije i kulinarske demonstracije uživo.

Kome nagrade Olive Oil Times Champion of Excellence?

Vodeći instruktori i stručnjaci iz industrije istražit će teme poput razvoja premium brendova, održivih poljoprivrednih praksi i utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju maslinovog ulja. Sudionici će također uživati u impresivnim izletima u maslinike Brača i iz prve ruke se upoznati s bogatim poljoprivrednim i gastronomskim tradicijama otoka, ali i višestruko nagrađivanim maslinovim uljima. Kvaliteta bračkih i uopće hrvatskih maslinovih ulja je u stalnom porastu .

Podsjetimo, u svibnju ove godine na najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku hrvatska ulja su osvojila drugo mjesto. U konkurenciji 1244 uzoraka pristiglih iz 28 zemalja sa šest kontinenata naši maslinari su osvojili 125 odličja (101 zlato i 24 srebro). Ispred nas je samo Italija s 200 nagrada (163 zlata i 37 srebra), koja je na ovom natjecanju sudjelovala s rekordnih 258 ulja što je neusporedivo više od 143 uzoraka koliko su na ovo natjecanje poslali hrvatski maslinari.

-Po uspješnosti smo ispred svih, kaže dr. Vlatković, koji je ujedno najnagrađivaniji hrvatski maslinar osvojivši za svoja ulja do sada ukupno čak 17 nagrada na najvećem svjetskom ocijenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku.

U odnosu na broj poslanih uzoraka osvojili smo najviše medalja. Postotak uspješnosti iznosi 87 ili 10 posto više od Italije”, pojašnjava Vlatković. Po broju osvojenih nagrada iza nas je Grčka s 96 medalja (54 zlata i 42 srebra). Četvrti su maslinari Španjolske 93 medalje (77 zlata, 16 srebra), peta Amerika 92, Portugal 34, Turska 30, Francuska 19, T Dodajmo još da će okupljanje u Postirama završiti svečanom završnom ceremonijom u čast proizvođača izvrsnosti i slavljenju rastuće važnosti jadranske regije u svijetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Organizatori najavljuju i nagrade Olive Oil Times Champion of Excellence pojedincima čija su predanost, vodstvo i vizija značajno doprinijeli razvoju i unapređenju sektora visokokvalitetnog maslinovog ulja.. Među laureatima vjerojatno će biti i maslinara s područja Zadarske županije, a tko će se sve okititi spomenutim odličjima saznat ćemo uskoro.

Od simpozija, smatraju organizatori, koristi će imati svi. Jer, uz sve već rečeno, vodeći instruktori i stručnjaci iz industrije istražit će teme poput razvoja premium brendova, održivih poljoprivrednih praksi i utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju maslinovog ulja.

Sudionici će također uživati u impresivnim izletima u maslinike Brača i iz prve ruke se upoznati s bogatim poljoprivrednim i gastronomskim tradicijama otoka.

Okupljanje će završiti svečanom završnom ceremonijom u čast proizvođača izvrsnosti i slavljenju rastuće važnosti jadranske regije u svijetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Organizatori najavljuju i nagrade Olive Oil Times Champion of Excellence pojedincima čija su predanost, vodstvo i vizija značajno doprinijeli razvoju i unapređenju sektora visokokvalitetnog maslinovog ulja.. Među laureatima vjerojatno će biti i maslinara s područja Zadarske županije, a tko će se sve okititi spomenutim odličjima saznat ćemo uskoro. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest