Biznis

ekološki maslinici

Zadrani najviše zainteresirani za cijepljenje maslina

Zadrani najviše zainteresirani za cijepljenje maslina

Prošli petak i subotu u Petrčanima i Škabrnji održale su se radionice „Ekološki maslinici-cijepljenje, rezidba“ koje je organizirala Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari kroz projekt Ekološki maslinici kojeg je financirala Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Radionice je izvodio mag.ing.agr Šime Marcelić sa Sveučilišta u Zadru. 

Marcelić je okupljenim maslinarima detaljno prikazao postupke cijepljenja i rezidbe masline. Naveo je kako su cijepljenje i rezidba, uz pravilan odabir otpornih sorti maslina, najvažnije preventivne mjere koje smanjuju pojavu bolesti u maslinicima.

Važno je napomenuti da cijepljenjem maslina uvodimo nove sorte koje će biti otpornije na bolesti i štetnike.

Zadarski maslinari najčešće nacjepljevaju sortu Oblica koja se pokazala loše na ovom podneblju zbog čestih kiša u proljeće kad su i temperature visoke. Navedeni uvjeti pogoduju razvoju paunovog oka koji izazova žućenje i otpadanje lista što oslabljuje maslinu te ona gubi snagu i ne stvara plod. Zbog navedenog zadarski maslinari odabiru plemke sorte  Dubrovačka grozdača, Ascolana tenera, Cucco, Lastovka i Istarska bjelica koje su se pokazale otporne na paunovo oko.

Vlasnik maslinika u Petrčanima, dipl. ing. agr. Željko Pavlović zaposlenik Savjetodavne službe savjetovao je upotrebu bakrenih sredstava kod pojave paunovog oka, koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji, a vrijeme tretiranja je  u proljeće prije kiše te u jesen nakon berbe.

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari upravo projektom „Ekološki maslinici“ educirala je stanovništvo Zadarske županije o važnosti ekološke poljoprivrede kao ključa očuvanja bioraznolikosti i zaštite okoliša.

Voditeljica projekta ing.agr. Anita Salama izjavila je da je vrlo zadovoljna odazivom na radionice gdje su se u velikom broju odazvali stanovnici Petrčana i zadarskih otoka koji su čak iz Neviđana dolazili na radionicu u Škabrnju.

Izjavljuje kako je razlog tom što su pretežno na otocima stari maslinici koje je potrebno obnoviti, te sorta koja prevladava u maslinicima je Oblica koja se pokazala loše u tim uvjetima.

„Iz Neviđana su nas već pozvali da iduće godine dođemo kod njih u maslinik. Zahvaljujem se Šimi Marceliću koji se uvijek rado odazove na naše radionice te ćemo i u budućnosti nastaviti suradnju, jer pokazalo se da su maslinari zainteresirani te im je potrebna sustavna edukacija kako bi imali što bolji prinos i kvalitetu ulja. Također se zahvaljujem Marini i Željku Pavloviću, bračnom paru agronoma koji su nam ustupili maslinik u Petrčanima, te svojim dugogodišnjim znanjem iz struke  prenijeli iskustva maslinarima,“ istaknula je Salama.

 


Reci što misliš!