Biznis

slijedi Paška skuta

Paški sir konačno dobio zaštitu izvornosti

Paški sir konačno dobio zaštitu izvornosti

Novost u ovosezonskoj proizvodnji Paškoga sira je Zaštićena oznaka izvornosti koja daje poseban značaj kontroli same proizvodnje Paškoga sira.

Zaštićenom oznakom izvornosti jasno su definirane sirovine, opis gotovog proizvoda, geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu paškoga sira, postupak proizvodnje korelacija s geografskim područjem proizvodnje tj. pojedinosti i uzročno-posljedične veze  geografskog područja, kakvoći i karakteristikama proizvoda.

Šime Gligora, direktor Sirane Gligora, ovakvu zaštitu pozdravlja. “Naša sirana od samih početaka Paški sir proizvodi isključivo iz mlijeka Paške ovce s otoka Paga, dok se pri proizvodnji naših ostalih sireva, kravljih, kozjih, ovčjih i miješanih - koristi isključivo mlijeko iz Hrvatske, u velikom dijelu s područja sjeverne Dalmacije.”

Paški sir je isključivo proizvod iz ovčjeg mlijeka ovaca s otoka Paga, limitirane proizvodnje definirane količinom ovaca, mlijeka i razdobljem proizvodnje kako sira tako i Paške skute.

Sljedeća razina zaštite je ona na razini EU koja će osim zaštite uvelike pripomoći etabliranju i prodaji Paškoga sira u Europi i svijetu, sigurno doprinijeti dodatnim financijskim potporama i poticati uzgoj ovaca za mužnju na prostoru otoka Paga što u konačnici znači ostanak domicilnog, ali i priljev određenog broja stanovnika na otok, bavljenje stočarstvom i poljoprivredom te u konačnici razvoj mljekarske i sirarske industrije.

Pred udrugom je sada zaštita Paške skute, proizvoda koji se ponekad nezasluženo zaobilazi i stavlja u drugi plan. Radi se o albuminskom delikatesom siru kojeg krase svi epiteti izvornosti, tradicije, proizvodnje i okusa kao i Paški sir.


Reci što misliš!