odlične vijesti
Hoteli u Božavi i na Murteru osigurali prodajno mjesto za proizvode s otoka!
Ususret 1. Sajmu sajmu hop-proizvoda u Zadru koji se otvara ovoga petka i okupit će 23 izlagača, u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova raspitali smo se na koji se još način može razviti ovaj projekt pokrenut prije 12 godina.
Devetnaest otočnih poduzetnika s područja Zadarske županije ove je godine za svoje proizvode dobilo oznaku Hrvatski otočni proizvod. U klub HOP-ovaca prije 5 godina ušla je i Rozalinda Banić s Pašmana na svojim voćnim likerima, marmeladama i mariniranoj ribi, njezini proizvodi nose 8 oznaka HOP.
Kaže da će se i dogodine natjecati za ovu markicu jer joj pomaže u poslovanju njenog OPG-a:
- Nemam problema s prodajom svojih proizvoda, evo čak za sajam više nemam svojih likera od magunje za donijeti.
Oznaku hop koju je u proteklih 12 godina dobilo 335 otočnih proizvođača s 24 otoka i poluotoka Pelješca, za 971 proizvod i proizvodnu liniju, prenosi Radio Zadar.
Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka navodi kako je na području Zadarske županije ove godine 19 proizvođača dobilo oznaku, za 27 proizvoda, a sveukupno u 12 godina kako se oznaka dodjeljuje 70 je dobitnika za 182 proizvoda.
Rozalinda Banić HOP smatra dobrim projektom:
- Ja kažem da je to dobro, da se potiče ljude na otoku da rade, jer se to može samo treba puno raditi. Gosti prepoznaju tu oznaku i drago mi je što vidim da sve više otočana ulazi u taj projekt.
Kako bi se osim putem organizacije sajmova hop-proizvoda, kvalitetnim otočnim proizvodima dala bolja pozicija na tržištu, u Ministarstvu regionalnog razvoja doznajemo kako im se nastoji dati posebno mjesto u hotelima. Hotelijerima se nude posebne police za proizvode s HOP-oznakom, kaže Ljubica Ajduković Ugarković , voditeljica Službe za politiku razvoja otoka:
- Zamisao je bila da se hop-proizvodi prezentiraju u hotelima sa 5 zvjezdica, pa u zračnim lukama i slično, ondje gdje je domaća ponuda. Mi smo inicijalno isfinancirali izradu modula u koji se mogu slagati hop proizvodi, a ministarstvo turizma je financiralo njihovu izradu i postavljanje u hotele pa je eksperimentalno postavljeno to u hotelu u Božavi i u Murteru, to je krenulo prije tri tjedna, nadamo se da će biti efekata pa ćemo najesen vidjeti, kaže Ljubica Ugarković.
U međuvremenu, kvalitetne otočne delicije, od sireva, ulja, vina, likera do prirodne kozmetike i suvenira nabavite na 1. Zadarskom sajmu Hrvatskih otočnih proizvoda koji se održava od petka do nedjelje, na šetnici uz Forum, a organizira ga Klaster HOP.
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!