Hrvatska kravica u hrvatskoj štalici i hrvatska svinjica u hrvatskom svinjcu sve su rjeđa pojava. Uvoz mesa i mesnih proizvoda raste po sve većim stopama
Najnoviji podatak kaže da smo lani opet uvezli 10
posto više govedine i 8 posto više svinjetine nego preklani.
Ukupno 104.000 tona mesa u prvih 9 mjeseci stiglo je iz
uvoza, prenosi RTL.
To je oko 260 milijuna eura koji su završili u
njemačkoj štalici i danskom svinjcu.
Ove krave jedu domaću hranu, ali zato domaći ljudi sve više
jedu uvozne krave.
U prvih devet mjeseci prošle godine uvezene su 104 tisuće
tona mesa, a to je koštalo 261 milijun eura. Pa je uvoz veći
za 10 posto nego 2016. godine.
Damir Horvatić, i sam vlasnik farme kaže - taj mu se posao jedva
isplati.
"Sustavno se dosta toga uništavalo stočnoga fonda. Normalno da
fali govedine i junetine", izjavio je Damir Horvatić, predsjednik
saveza simentalskog goveda Hrvatske.
Lani se tako uvezlo gotovo 17 tisuća tona govedine, što je
10 % više nego godinu prije - dok je dobar dio domaćih farmi
ostao prazan.
"Broj krava se drastično smanjio prvenstveno zbog loše cijene
mlijeka, a druga stvar da je cijena junetine nije nešto jaka",
nadodaje Horvatić.
Cijena goveda kreće se od 14 do 15 kuna po kilogramu
žive vage već godinama. A sve drugo - od struje, hrane pa sve do
veterinara je poskupjelo.
"Inputi su nam porasli oko 50 posto zadnjih godina. Cijena je
ostala ista ili možda čak i niža. Pred nekih 5 godina sam
prodavao bikove po 17 kuna,", govori nam Damir Horvatić.
I čvarci dio su uvozne statistike. Miroslav je jedan od
najvećih proizvođača čvaraka u Hrvatskoj. Godišnje
proizvede 40 tona, a za to je potrebno oko 200 tona
sirovine.
"Nema ništa hrvatsko nažalost, sve moramo
uvoziti. Prisiljeni smo na to. Uvozimo iz Danske
najviše. Pa zato što nema proizvođača koji to rade. Ustvari
nema kvalitetnog otkupa i nema uzgajivača koji uzgaja svinje i
jednostavno nema sirovine", ogorčen je proizvođač
čvaraka Miroslav Mataušić.
U nedostatku svinje prošle se godine uvezlo 67 tisuća tona
svinjetine - ili 8 % više nego godinu prije. Očito je
europskim poljoprivrednicima isplativije imati svinje nego
domaćima.
"Oni su puno bolje organizirani, imaju organiziran otkup. Seljaci
koji uzgajaju svinje, oni se bave samo uzgojem, a firma koja
otkupljuje im garantira tijekom cijele godine otkupnu cijenu istu
da se njima isplati raditi", nadodaje Mataušić.
I to je zapravo formula za uspjeh koju Hrvatska nikako
da prepiše.
"Problem Hrvatske je zapravo u usitnjenoj proizvodnji, mi
imamo jako malo usitnjene proizvođače koji proizvode male
količine zbog čega ne mogu postići cijenu kao što se to postiže
na europskom tržištu", rekao je glavni urednik portala
AgrobizMiroslav Kuskunović.
Konkurencija iz Europe, nedostatak poticaja i radne
snage
"Puno se ljudi iseljava i sve se manje proizvodi. Svi su
prisiljeni uvoziti, ne samo ja, nego i ljudi koji rade pršut i
ostale stvari što se tiče mesne industrije", kazao je Mataušić.
"Ako bi bio neki poticaj za junice što je nekad bio davno prije,
automatski bi imali više krava, općenito krava, ne moraju bit
muzne, s time bi dobili puno više junadi za tov",
tvrdi Damir Horvatić, predsjednik saveza simentalskog goveda
Hrvatske.
Pa dok država ne počne konkretnije oživljavati poljoprivredu,
seljaci se moraju okupiti zajedno - u zadruge koje će ih na
tržištu činiti konkurentnima.
Zanimljivo, ministar koji je nadležan i odgovoran za
poljoprivredu i stočarstvo Tomislav Tolušić, o ovoj temi
nije htio razgovarati, ali jest premijer Andrej
Plenković. Kao i uvijek nadasve smirujuće riječi nakon
kojih svi možemo izdahnuti, pardon odahnuti.
"Ministar Tolušić dobro radi svoj posao, nama je u interesu da
proizvodnja, poljoprivredna ili nekog drugog sektora bude
okosnica gospodarskog rasta u RH. Naravno da smo u vrijeme
slobodnog tržišta, u vrijeme smanjenih ili nikakvih barijera
kada je riječ o uvozu, a u konačnici odluka o odabiru je kod
kupca odnosno potrošača", izjavio je Plenković.
Reci što misliš!