Riboprerađivači
"Ostrea" će zaposliti još 350 radnika
U Poslovnoj zoni Stankovci na zemljištu od 15.000 metara četvornih gradi se nova tvornica veličine 7.500 metara četvornih koja bi trebala biti završena do Uskrsa sljedeće godine, kad i započinje sezona ulova inćuna
Tvornica za preradu ribe "Ostrea" veći dio svojih svojih pogona seli na novu lokaciju u Stankovcima, gdje će osim trenutačno 150 stalno zaposlenih, zaposliti još najmanje sto novih stalnih radnika ali i sezonaca, pa će sveukupno zapošljavati 500-tinjak radnika. Budući da sezona ulova i soljenja inćuna, njihove temeljne djelatnosti, traje od ožujka do kraja listopada, sezonci rade punih osam mjeseci u godini.
Pogoni tvornice, otvorene 2000. godine, nalaze se u unajmljenim halama regionalne veletržnice u Benkovcu, a nedavno su u Poslovnoj zoni Stankovci kupili zemljište od 15.000 metara četvornih gdje će izgraditi novu tvornicu veličine sedam i pol tisuća metara četvornih. Građevinsku dozvolu su dobili, zemljani radovi na terenu već su započeli, a kompletna tvornica trebala bi biti završena do Uskrsa sljedeće godine, kad i započinje sezona soljenja inćuna.
Tvrtka u vlasništvu Nevena Badurine, koji je ujedno i njezin direktor, te dvojice Talijana iz Parme, u novi objekt ulaže 40 milijuna kuna.
Instalirat će se potpuno nove linije i proširiti asortiman proizvodnje. Sada rade poluproizvod - usoljene inćune u barilima od sto do 130 kilograma te manje finalno pakiranje od jednog do deset kilograma inćuna u ambalaži s talijanskim dizajnom, kao i manje količine usoljenih srdela.
Cilj im je zatvoriti cijeli proizvodni ciklus, tj. pripremu i pakiranje fileta slane ribe u ulju, što se sada radi u Albaniji, a potom plasira na tržište. Imaju stabiliziranu proizvodnju od tri do 3.500 tona godišnje, a s novom tvornicom povećat će proizvodnju za 20 do 30 posto ili pet tisuća tona soljenih inćuna na godinu.
Tvornica u Benkovcu neće biti zatvorena jer će proizvodnja, iako u smanjenom obliku, u njoj biti nastavljena. Glavnina proizvodnje prelazi u Stankovce, kao i većina radnika, a kapaciteti će biti spremni za proizvodnju planiranih pet tisuća tona ribe već sljedeće godine. Proizvodnja, dakako, najviše ovisi o ulovu, koji na sjevernom Jadranu započinje na proljeće, a završava u listopadu na južnom Jadranu.
"Imamo odlično organiziran otkup inćuna od Rijeke, Zadra, Splita pa sve do Korčule. Otkupljujemo inćune od gotovo polovice naše ribarske flote, a od ‘Drvenik-tune' i ‘Sardine Postira' otkupljujemo i srdele", naglašava Neven Bosnić, voditelj Proizvodnje u "Ostrei". Do Benkovca se riba prevozi njihovim kamionima s rashladnim uređajima, jer inćuni se ne smiju zamrzavati i moraju se preraditi u roku od 48 sati od ulova.
"Lani smo postigli rekordnu proizvodnju kad smo u jednome danu očistili i usolili sto tona ribe, što ni jedna tvornica u Europi ne može učiniti. Deset djelatnica u osam sati rada posoli do pet tona inćuna i naši odlični radnici najzaslužniji su za dobre poslovne rezultate", kaže Bosnić.
Pokrenuli su i vlastitu robnu marku, a njihova marka poznatija je izvan Hrvatske jer izvoze u 36 država, a njihovi inćuni najviše se prodaju u Italiji i Španjolskoj, dok će se na našem tržištu pojaviti ove jeseni.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Reci što misliš!