HGK ŽK Zadar
Aktivnosti HGK ŽK Zadar
10 sekundi za komoru - veljača 2014.
PREDSTAVLJANJE PROGRAMA POTICANJA PODUZETNIŠTVA I OBRTA ZA 2014. GODINU "PODUZETNIČKI IMPULS 2014"
Ministarstvo poduzetništva i obrta u suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije kao regionalnim koordinatorom organizira predstavljanje programa poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu "Poduzetnički Impuls 2014".
Predstavljanje programa će se održati u utorak, 25. veljače 2013. godine u 11 h u Impact centru, na adresi Put Stanova bb, Zadar.
Program će obuhvatiti ciljeve, projekte, korisnike, mjere, aktivnosti i sredstva poticaja poduzetništva i obrta. Nakon predstavljanja programa sudionicima će biti omogućeno postavljanje pitanja vezanih uz program.
Potvrdu sudjelovanja dostavite putem e-maila na adresu zadra@zadra.hr ili telefon: 023/492-880.
Obzirom na visok interes i ograničen broj sudionika molimo da što prije potvrdite svoj dolazak.
POSLOVNI SUSRETI S POLJSKIM PODUZETNICIMA U ŽK ZADAR
U suradnji sa Zadarskom županijom, za vrijeme Županijskih dana 2014., u ŽK Zadar 15. travnja 2014. godine u 10 h održat će se poslovni susreti između poduzetnika iz Poljske, točnije Podkarpatskoga vojvodstva, i poduzetnika iz Zadarske županije. U poljskom izaslanstvu nalaze se predstavnici tvrtki različitih djelatnosti, metaloprerađivačke, turističke, prehrambene itd., koje u Zadarskoj županiji traže moguće partnere za distribuciju proizvoda, uvoz i sl.
Obavijesti o poljskim tvrtkama i traženim mogućim poslovnim partnerima u Županiji, mogu se dobiti u ŽK Zadar na tel. 023/211-747 (kontakt: Marija Mišulić, Odsjek za međunarodne odnose).
MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA OBJAVILO JAVNI POZIV ZA SEKTOR MALOG GOSPODARSTVA I TURIZMA: „Javni poziv na dostavu projektnih prijava - Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva"
Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je Javni poziv za dostavu projektnih prijava koje se odnose na poduzetnike i obrtnike iz sektora maloga gospodarstva i turizma.
Potpore se dodjeljuju za jačanje:
1. Konkurentnosti malih i srednjih poduzeća te
2. Konkurentnosti turizma
Javni poziv otvoren je do 21. veljače 2014., a prijaviti se mogu mali i srednji poduzetnici i obrtnici.
Minimalna potpora iznosi 500.000€, maksimalna 3.500.000€, s tim da se sufinancira od 1 - 60% predloženog projekta.
1. Konkurentnosti malih i srednjih poduzeća
Prvi dio javnog poziva koji se odnosi na konkurentnost MSP ima za cilj poboljšati tehnološku strukturu poduzeća, olakšati pristup financiranju za proizvodna ulaganja, te ojačati održivost i konkurentnost poduzeća.
Tako su prihvatljive aktivnosti u projektu:
-
ulaganje u materijalnu i
nematerijalnu imovinu vezanu uz:
- proširenje postojećeg poduzeća ili osnivanja novog,
- diversifikacija proizvodnje poduzeća u nove dodatne proizvode ili
- temeljita promjena sveukupnog proizvodnog procesa postojećeg poduzeća
-
ulaganja u materijalnu
ili nematerijalnu imovinu, s ciljem postizanja većeg stupnja zaštite okoliša u
smislu poduzimanja radnji namijenjenih:
- saniranju ili sprječavanju oštećenja fizičkog okruženja ili prirodnih resursa putem vlastitih aktivnosti korisnika,
- smanjivanju rizika takvog oštećenja ili postizanju učinkovitijeg korištenja prirodnih resursa s ciljem postizanja standarda i certificiranja koja će ostvariti pristup dodatnim tržištima;
- ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu vezanu uz mjere uštede energije u smislu poduzimanja radnji koje omogućuju prijaviteljima da znatno smanje količinu energije korištene u njihovom proizvodnom ciklusu;
- ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu vezanu uz kupnju novih tehnologija i opreme (npr. proizvodnih linija, strojeva, uređaja itd.), novih postupaka ili prerađivačkih metoda koje dovode do poboljšanja proizvodnje i/ili prerade i proizvoda veće kvalitete i veće produktivnosti;
- vršenje usluga vezanih uz projekt od strane vanjskih konzultanata,
- prvo sudjelovanje na međunarodnim sajmovima u cilju promicanja novih ili poboljšanih proizvoda ili usluga proizvedenih kao rezultat ulaganja uz pomoć potpore
- posebno usavršavanje osoblja prijavitelja povezanog s projektnim aktivnostima, kao što je obuka za korištenje novouvedenih ili integriranih tehnologija ili rad s novom opremom;
2. Konkurentnosti turizma
Drugi dio koji se odnosi na konkurentnost u turizmu ima za cilj doprinijeti održivom razvoju turizma povećanjem konkurentnosti turističkog sektora. Financijska podrška će biti pružena malim i srednjim poduzećima koji ulažu u izgradnju, preuređenje i poboljšanje kvalitete smještaja malih i srednjih hotela kao i u razvoj dodatne turističke ponude te jačanje komercijalne vrijednosti prirodnih i kulturnih resursa, a u skladu s održivošću i ekološkim standardima određenima nacionalnim strategijama.
Prihvatljive aktivnosti u projektu su:
- ulaganja u materijalnu i/ili nematerijalnu imovinu povezanu s izgradnjom novih ili modernizaciju, podizanje kategorije i proširenje postojećih hotela s 3 ili više zvjezdica, kao i s njima povezanih pomoćnih objekata koji se odnose na: poslovni turizam (kongresna infrastruktura), odmorišni i zdravstveni turizam (wellness, spa i medicinski turizam), sportski i rekreativni turizam (teniski tereni, manje sportske dvorane, s malo sjedala ili bez njih, za košarku, odbojku, rukomet i sl., dvorane za squash ili racquetball, bazeni itd.) koji će pridonijeti povećanoj stopi popunjenosti i konkurentnosti hotela; ili
- ulaganja u materijalnu i/ili nematerijalnu imovinu povezanu s izgradnjom novih ili modernizaciju, podizanje kategorije i proširenje postojećih hotela što će rezultirati dobivanjem 3 ili više zvjezdica; kao i s njima povezanih pomoćnih objekata koji se odnose na: poslovni turizam (kongresna infrastruktura), odmorišni i zdravstveni turizam (wellness, spa i medicinski turizam), sportski i rekreativni turizam (teniski tereni, manje sportske dvorane, s malo sjedala ili bez njih, za košarku, odbojku, rukomet i sl., dvorane za squash ili racquetball, bazeni itd.) koji će pridonijeti povećanoj stopi popunjenosti i konkurentnosti hotela.
-
projekti mogu uključivati
investicije koje imaju za cilj poduprijeti interventne radnje koje uključuju
jednu ili više sljedećih aktivnosti:
- ulaganja u materijalnu ili nematerijalnu imovinu, s ciljem postizanja većeg stupnja zaštite okoliša u smislu poduzimanja radnji namijenjenih saniranju ili sprječavanju oštećenja fizičkog okruženja ili prirodnih resursa putem vlastitih aktivnosti korisnika, smanjivanju rizika takvog oštećenja ili za postizanje učinkovitijeg korištenja prirodnih resursa, uključujući mjere štednje energije i korištenje obnovljivih izvora energije
- vršenje usluga vezanih uz projekt od strane vanjskih konzultanata,
- prvo sudjelovanje na međunarodnim sajmovima u cilju promicanja novih ili poboljšanih proizvoda ili usluga proizvedenih kao rezultat ulaganja uz pomoć potpore.
- posebno usavršavanje osoblja prijavitelja povezanog s projektnim aktivnostima, kao što su obuka za korištenje novo razvijene ili integrirane tehnologije ili rada s novom opremom;
- opće usavršavanje osoblja prijavitelja vezana uz ciljeve projekta i doprinosa njegovoj održivosti.
Ministarstvo poduzetništva i obrta organizira Informativne radionice na kojoj će potencijalni podnositelji dobiti informacije o samom natječaju i natječajnoj proceduri. Termine i raspored radionica, kao i ostale informacije, natječajnu dokumentaciju i drugo, možete pronaći ovdje, posebno je potrebno proučiti „Upute za prijavitelje".
NATJEČAJ „EU-JAPANSKOG CENTRA"
Institucija „EU-japanski centar" objavila je natječaj za prikupljanje ponuda za 50. izdanje programa „HRTP-Japan Industry Insight". Budući da europskim tvrtkama koje žele poslovati s Japanom često nedostaje, smatraju u Centru, znanje o japanskoj poslovnoj kulturi, godine 1987. pokrenut je ovaj program, i od tada je gotovo 600 tvrtki imalo korist od ovog programa za bolji pristup japanskom tržištu.
Iduća je sesija utvrđena za razdoblje od 12. svibnja do 6. lipnja 2014. godine (rok za dostavu prijava istječe 13. veljače 2014. g.), a održat će se u Tokiju, Japan.
Otvoren za poduzeća svih veličina, naredni će tečaj sadržavati: predavanja o japanskoj povijesti, gospodarstvu, politici i pravnim pitanjima; zajedničke seminare s japanskim poslovnim ljudima (s vježbama, preuzimanjem uloga, o odlučivanju, upravljanju timom i pregovaranju), tečaj japanskoga jezika, terenske posjete i, po izboru, pojedinačne posjete tvrtkama.
Europska komisija (Opća uprava za poduzetništvo - DG Enterprises) daje do 3.000 eura stipendije sudionicima iz malih i srednjih poduzeća* (*uvjeti ukratko: najviše do 250 zaposlenika I najveći promet 50 milijuna € (ili bilanca ne veća od 43 milijuna €) i minimalno 75% financijske neovisnosti).
Više o tome na web-stranici Centra: http://www.eu-japan.eu/detail-business-programmes/HRTP.
HBOR - POVOLJNI KREDITI ZA PODUZETNIKE
Hrvatska
banka za obnovu i razvitak je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske čija
je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.
Kreditiranjem, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika,
izdavanjem garancija te poslovnim savjetovanjem, HBOR gradi mostove između
poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti
hrvatskog gospodarstva.
Svoju poslovnu ideju ostvarite putem HBOR-a i odaberite najpovoljniju kreditnu liniju za svoj poduzetnički pothvat na www.hbor.hr .
PROJEKT IPATECH
HGK - Županijska komora Zadar sudionik je međunarodnoga projekta "Miniaturization technology: synergies of research and innovation to enhance the economic development of the Adriatic - IPATECH", iz programa EU IPA Jadranska prekogranična suradnja. Projekt se odnosi na zamisao minijaturizacije procesa prerade hrane u malim i srednjim poduzećima, obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima poljoprivredno - prehrambenoga sektora. Takav inovativan način proizvodnje hrane bit će predstavljen kroz projektne aktivnosti na području Zadarske županije. Više o projektu u Newsletteru projekta IPATECH:
IPATECH Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju gospodarskoga razvoja jadranskoga područja. Projekt je sufinanciran programom IPA Jadranska prekogranična suradnja. Opći cilj projekta je jačanje istraživanja i kompetencija inovacije u poljoprivredno - prehrambenom sektoru u cilju pridonošenja konkurentnosti i jačanja razvoja jadranskoga područja kroz gospodarsku, socijalnu i institucionalnu suradnju. IPATECH proizlazi iz nužnosti stvaranja zajedničke strategije, alata i mogućnosti za promicanje istraživanja i inovacije u poljoprivredno - prehrambenom sektoru. Projektni partneri zajedno rade na: uspostavi poljoprivredno - prehrambene međunarodne mreže suradnje između javnih i privatnih subjekata kako bi se omogućila razmjena informacija, podataka i iskustava o istraživanjima i inovacijama u sektoru s angažmanom ključnih aktera i dionika; podršci ciljanim istraživanjima inovacija i razmjeni najbolje prakse; povećanju izgradnje kapaciteta i prijenosa know-how-a s naglaskom na "meku" stranu inovacija i ulogu "ljudskog kapitala" u poticanju prijenosa tehnologije i know-how -a; promicanju razine konkurentnosti malih i srednjih poduzeća poljoprivredno - prehrambenog sektora kroz usvajanje novorazvijenih istraživačkih proizvoda, tehnologija i rješenja; prijenosu tehnoloških inovacija; uspostavi Poljoprivredno - prehrambenih inovacijskih centara koji će pružati podršku ciljnoj skupini projekta u njihovom inovacijskom procesu; promociji sinergije između regionalnih i istraživačkih politika Ciljne skupine projekta: obiteljska poljoprivredna gospodarstva, seoski turizam, mikro, mala i srednja seoska poduzeća i obrti. Dionici: lokalne i područne javne ustanove; sveučilišta, istraživački centri; privatne organizacije koje se bave inovacijskim tehnologijama; LAG-ovi (lokalne akcijske grupe); udruženja proizvođača. MIERI MIERI je nacionalni istraživački projekt koji podupire talijansko Ministarstvo poljoprivrede. Skraćenica znači: strojevi i oprema malih dimenzija za preradu hrane, korištenjem i obnovljivih izvora energije. Jedan od zadataka projekta je pomoći malim seoskim poduzećima, koja trpe posljedice gospodarske krize i ohrabriti ih na samoproizvodnju sigurne i kvalitetne prerađene hrane, kao što su: marmelada, džem, tipični umaci i sušeno voće i povrće. S jedne je strane industrijska prerađivačka postrojenja za poljoprivredno - prehrambene proizvode velikih su dimenzija i skupa, a s druge MIERI radi na izradi minijaturnih i jednostavnih prototipova, kao što su: - linije za ukuhano voće i povrće dobiveno pasterizacijom; - solarne sušilice za voće i povrće u komadima; - mobilne jedinice, s rashladnom vitrinom za izravnu prodaju potrošačima (poljodjelsko tržište) - mini - sirane Kad god je moguće, pilot - postrojenja napajaju obnovljivi izvori energije. Navedena oprema mora imati ove performanse: da je ekonomična, laka za uporabu i održavanje, da je pokretna, sigurna te da štedi energiju. |
Udruga poduzetnika i
poslodavaca Žepče Università degli studi di
Teramo Consiglio per la Ricerca
e la Sperimentazione in Agricoltura - C.R.A. ORA AZRRI Agencija za ruralni
razvoj Istre d.o.o. Pazin E.C. Business & Innovation Center of Epirus - BIC AULEDA Local Economic Development Agency Hrvatska gospodarska
komora - Županijska komora Zadar Associazione sviluppo
rurale Albanian Development Fund |
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.