Radionica u GKZD
Višnja maraska i njezin potencijal u lokalnoj ekonomiji
U organizaciji Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zadar, Prehrambeno-biološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u sklopu projekta IPA program Europske unije za Hrvatsku, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je radionica 'Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane'.
Cilj je radionice upoznati ciljne skupine s primjenom novih tehnologija sušenja u proizvodnji funkcionalne hrane, te potaknuti umrežavanje znanstvenih institucija i lokalnih proizvođača i uzgajivača višnje maraske.
Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru potencijalno može biti okosnica u proizvodnji funkcionalnih i drugih proizvoda na bazi voća, te može pružiti potporu pri apliciranju na različite EU fondove, moglo se čuti na radionici.
Zbog izrazito vrijednog nutritivnog sastava, specifične arome i boje, biološkog potencijala odnosno antioksidaciskog kapaciteta može se smatrati 'super voćem', a riječ je o pojmu u prehrambenoj industriji koji je sve više prisutan pri trendovima proizvodnje funkcionalne hrane i pića.
Višnja maraska najbolju kvalitetu ploda postiže na određenim područjima u Dalmaciji, naročito u Zadarskoj županiji, smatra se autohtonom dalmatinskom sortom i zbog toga ima važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji.
Posljednjih godina proizvođači su sve više zdravstveno i prehrambeno 'osviješteni', pa bi na tome trebalo poraditi i u Zadarskoj županiji.
Značenje projekta za lokalnu zajednicu Zbog transfera znanja i tehnologije u srednja i mala poduzeća u regiji, čime bi se poboljšala konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, ovaj je projekt od velikog značaja, a financiran je iz sredstava Europske zajednice u iznosu od oko 500.000 eura.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.