Biznis

Radionica u GKZD

Višnja maraska i njezin potencijal u lokalnoj ekonomiji

Višnja maraska i njezin potencijal u lokalnoj ekonomiji

U organizaciji Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zadar, Prehrambeno-biološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u sklopu projekta IPA program Europske unije za Hrvatsku, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je radionica 'Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane'.

Cilj je radionice upoznati ciljne skupine s primjenom novih tehnologija sušenja u proizvodnji funkcionalne hrane, te potaknuti umrežavanje znanstvenih institucija i lokalnih proizvođača i uzgajivača višnje maraske.

 

Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru potencijalno može biti okosnica u proizvodnji funkcionalnih i drugih proizvoda na bazi voća, te može pružiti potporu pri apliciranju na različite EU fondove, moglo se čuti na radionici.

Zbog izrazito vrijednog nutritivnog sastava, specifične arome i boje, biološkog potencijala odnosno antioksidaciskog kapaciteta može se smatrati 'super voćem', a riječ je o pojmu u prehrambenoj industriji koji je sve više prisutan pri trendovima proizvodnje funkcionalne hrane i pića.

Višnja maraska najbolju kvalitetu ploda postiže na određenim područjima u Dalmaciji, naročito u Zadarskoj županiji, smatra se autohtonom dalmatinskom sortom i zbog toga ima važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji.

Posljednjih godina proizvođači su sve više zdravstveno i prehrambeno 'osviješteni', pa bi na tome trebalo poraditi i u Zadarskoj županiji.

Značenje projekta za lokalnu zajednicu Zbog transfera znanja i tehnologije u srednja i mala poduzeća u regiji, čime bi se poboljšala konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, ovaj je projekt od velikog značaja, a financiran je iz sredstava Europske zajednice u iznosu od oko 500.000 eura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.