Biznis

Kultna zagrebačka postaja

Država spašava Radio 101 s milijun kuna?

Država spašava Radio 101 s milijun kuna?

Kultna zagrebačka postaja – Radio 101 – ipak bi mogla biti spašena od likvidacije i prestanka emitiranja. Mali, ali značajan korak učinjen je jučer kada je skupština vjerovnika, nakon dvoipoltjedne odgode, ipak podržala prijedlog stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića da se izradi stečajni plan, piše novilist.hr

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Ristić nakon izglasavanja stečajnog plana donijela je odluku da se u idućih 20 dana pokuša od vjerovnika prikupiti milijun kuna za funkcioniranje radija do kraja stečajnog postupka. U roku od šest mjeseci stečajni postupak trebao bi biti završen i to tako da se pronađe investitor čijim bi se sredstvima provela dokapitalizacija.

No, još uvijek nije jasno tko će osigurati milijun kuna, koliko je, kako tvrdi Stjepović, potrebno za funkcioniranje Stojedinice do okončanja stečajnog postupka. Stečajni upravitelj zatražio je još prije nekoliko tjedana da ta sredstva osigura država, no predstavnik države u skupštini vjerovnika, zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mladen Crnjaković, smatra kako nije realno očekivati da će država dati cijelu potrebnu svotu, nego samo možda dio nje.

Provođenje stečajnog postupka jedina je garancija da vjerovnici naplate svoja potraživanja. Kod naplate, prvenstvo će imati vjerovnici prvog isplatnog reda – zaposlenici i država, dok će se ostali – honorarci, suradnici – samo djelomice naplatiti.  

Nekoliko je ulagača zainteresirano za dokapitalizaciju Stojedinice, kaže stečajni upravitelj Stjepović, a najozbiljniji među njima su Media Servis Jurja Hrvačića te Impossibile Egressus, dvije tvrtke koje su se javile i na prvi natječaj za kupnju Radija 101. Hrvačićeva tvrka pobijedila je na natječaju i već je bila uplatila 15,1 milijun kuna na račun radija, no cijeli je posao propao jer je Vijeće za elektroničke medije prije dva mjeseca, pozivajući se na odredbe novog Zakona o elektroničkim medijima, zabranilo prijenos koncesije.

Emitiranje Stojedinice omogućava i dalje svega 23 zaposlenika koji još od svibnja nisu primili plaću. Milijun kuna koje stečajni upravitelj traži od države, omogućili bi, uz ostalo, da oni budu plaćeni. Ukupan dug Stojedinice prema vjerovnicima, bivšim djelatnicima i suradnicima iznosi 26 milijuna kuna. Najveći vjerovnik je država – sa 11 milijun potraživanja. Ukupna imovina, koja ulazi u stečajnu masu, vrijedna je oko 12 milijuna kuna.

novilist.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.