Biznis

Počela berba!

Već počela berba grožđa: merlot po 8, a plavina 5,5 kuna

Već počela berba grožđa: merlot po 8, a plavina 5,5 kuna

Kiša nije pala već dvije godine kako valja, ali začudo, vinogradi se dobro drže. Suša nije znatnije naštetila vinovoj lozi, ali je urod prepolovljen!

Počela je berba grožđa na širem području Zadarske županija, a razlog tako rane berbe u kolovozu je velika suša i vrućina zbog čega je grožđe ranije dozrelo za berbu, ali sa znatno slabijim urodom, piše slobodnadalmacija.hr

Na Nadinskom polju još uvijek nisu svi vinogradari krenuli u berbu grožđa, najviše zbog psihološke barijere da se grožđe mora brati već u kolovozu, baš kao što je to bilo prošle godine. Za nekoliko dana nadinski će vinogradi biti prepuni berača - više neće biti nikakvog razloga da se grozdovi i dalje drže na lozi, jer su zapravo dozreli još iza Velike Gospe.

Ali kako brati tako rano grožđe, čak i mjesec pa i više dana od uobičajenih termina, pitaju se mnogi vinogradari zbunjeni klimatskim iznenađenjima. Dok se mnogi tek pripremaju na berbu, poznati nadinski vinari Željko Vrsaljko i Mile Vrsaljko svoju berbu merlota i syraha već polako završavaju. Počeli su brati među prvima, a i dovršit će prvi.

Urod prepolovljen

- Kiša nije pala već dvije godine kako valja, ali začudo, vinogradi se dobro drže. Suša nije znatnije naštetila vinovoj lozi, ali je urod prepolovljen. Kvaliteta grožđa je izvrsna, šećeri syraha su od 23 do 24, merlot je i preko 24, kiseline su od 6,5 do 7. To su odlične vrijednosti i grožđe će, a samim tim i vino, biti sigurno izvrsni, samo što je količine upola manje od uobičajene. Takve su ove godine, tu se ništa ne može. Ja sam ove godine ostavio nešto više vegetacije oko loze, tako da listovi tvore nekakve kišobrane, što je izgleda pomoglo u ovoj suši jer su tako panji sami sebi stvorili hlad i spriječili drastično isušivanje. Nisu stradali za slijedeću godinu i to me veseli, ako i kvaliteta koja će biti odlična. Da sada padne kiša, samo bi nam bilo lakše brati, ali na grožđe to ne bi imalo nikakvog utjecaja - kaže Željko Vrsaljko.

Prošle godine urod je bio sličan kvalitetom i količinom, ali je Željko ipak uspio napraviti vrhunska vina u ekološkom uzgoju pod svojom etiketom Vina Vrsaljko. - I ove ću godine imati dovoljno vina za plasman na tržište, ova se suša neće osjetiti u tom smislu. Značajan proboj napravili smo i u turizmu jer se naša vina prodaju u lancima hotela Ilirija, te Falkensteiner koji nas je kroz svoje oglašavanje reklamirao i na austrijskom tržištu i koji jedini na zadarskom području imaju hotel sa pet zvjezdica (Iadera) gdje se gostima nude i naša vina - ističe Željko.

Dipl. ing. agr. Nikolina Paleka, stručna savjetnica za hortikulturu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori u Zadru, ističe kako je do sada izdano 35 rješenja za stavljanje grožđa u promet na zadarsko-biogradskom i benkovačko-stankovačkom području, bez čega se ne bi smjelo prodavati, kako za pravljenje vina tako i za prodaju na tržnicama.

Dobar slador i kiseline

- Rješenja su izdana uglavnom za merlot, s tim da kada se počnu brati ostale sorte, i za njih će trebati dobiti rješenje. Pema našim saznanjima cijene se kreću od 8 kuna po kilogramu merlota do 5,5 kuna za kilogram plavine. Grožđe je kvalitetno, dobroga sladora i kiselina, ali znatno manjeg uroda. Kada se gleda bobica merlota, u njoj više mjesta zauzima sjemenka nego sok i meso, ali kiša sada ne bi dobro djelovala, jer bi jače padaline mogle prouzročiti pucanje bobice i nastanak raznih bolesti kojih, zbog visokih temepratura, ove godine nije bilo - ističe ing. Paleka.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.