Suša pogodovala proizvodnji solnog cvijeta – najfinije soli s više minerala
Solana Pag ovog ljeta proizvela ukupno 1.600 kilograma solnog cvijeta
Branje cvjetne soli na paškim bazenima vršeno je tijekom srpnja
U Solani Pag, zbog idealnih vremenskih uvjeta potrebnih za stvaranje i branje cvijeta soli ili solnog cvijeta, ovog je ljeta ''ubrano" 1.600 kg ove fine soli. Branje cvjetne soli na paškim bazenima vršeno je tijekom srpnja.
Solni cvijet, koji se smatra najfinijom soli koja sadrži najviše minerala potrebnih organizmu, sakuplja se ručno u idealnim vremenskim uvjetima.
Dugotrajno sunčano vrijeme pogodovalo je da se na površini u paškim bazenima stvori solni cvijet, prirodno bijeli kristali soli koji nastaju kristalizacijom u savršenim vremenskim uvjetima. Sakuplja se samo gornji sloj prije nego potone, najčešće je to samo nekoliko sati.
Skupljanje se vrši ručno i vrlo pažljivo. U postupku proizvodnje, nakon branja, slijedi spremanje solnog cvijeta u plastične posude s rupama kako bi se ocijedio višak tekućine, a zatim odlaganje na drvene police i sušenje na suncu. Istoga dana, nakon sušenja, solni cvijet se sprema u zatvoren prostor, a idući dan opet iznosi na sunčevu svijetlost na sušenje koje traje 3-4 dana. Nakon sušenja sol se sprema do pakiranja u prodajne ambalaže.
Solana Pag d.d. najveći je proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu.
Ulaskom u koncern Agrokor Solana Pag započela je sa širenjem svog proizvodnog asortimana te danas uz sitnu i krupnu morsku, te industrijsku sol, proizvodi i sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe. Solana Pag započela je proizvodnju cvijeta soli ili solnog cvijeta 2010 godine. U posebnoj staklenoj ambalaži proizvod je u prodaji u prodavaonicama Konzuma.
Solni cvijet ima bogat, kremasti te lagano sladak okus koji prirodno pojačava okus i obogaćuje hranu kojoj se dodaje. Manje je slan, jer sadrži manje natrij klorida od kuhinjske soli.
Količina joda je manja jer se proizvodi isključivo prirodnim putem, bez naknadnog jodiranja. Koristi se za posipanje hrane prije posluživanja, a ne pri kuhanju. Posebno se preporučuje za salate, povrće, meso s roštilja, ali i za voće i deserte.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
LUKORAN - Uginula lešina dupina već dva tjedna stoji na škrapama kod mjesta Lukoran na otoku Ugljanu. Čitateljica javlja da nitko od odgovornih do sad nije reagirao.
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
Ispijanje kave ima više od potencijalnih zdravstvenih prednosti koje ona pruža, a jedna stručnjakinja sugerira da postoji optimalno vrijeme za konzumaciju napitka s kofeinom.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
-
Denver Nuggets su sinoć kod kuće sa 120:98 nadigrali Los Angeles Clipperse Ivice Zubca i to im je prva pobjeda u tri ogleda protiv te momčadi.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.