Biznis

Suša pogodovala proizvodnji solnog cvijeta – najfinije soli s više minerala

Solana Pag ovog ljeta proizvela ukupno 1.600 kilograma solnog cvijeta

Solana Pag ovog ljeta proizvela ukupno 1.600 kilograma solnog cvijeta

Branje cvjetne soli na paškim bazenima vršeno je tijekom srpnja

U Solani Pag, zbog idealnih vremenskih uvjeta potrebnih za stvaranje i branje cvijeta soli ili solnog cvijeta, ovog je ljeta ''ubrano" 1.600 kg ove fine soli. Branje cvjetne soli na paškim bazenima vršeno je tijekom srpnja.

 

Solni cvijet, koji se smatra najfinijom soli koja sadrži najviše minerala potrebnih organizmu, sakuplja se ručno u idealnim vremenskim uvjetima.

Dugotrajno sunčano vrijeme pogodovalo je da se na površini u paškim bazenima stvori solni cvijet, prirodno bijeli kristali soli koji nastaju kristalizacijom u savršenim vremenskim uvjetima. Sakuplja se samo gornji sloj prije nego potone, najčešće je to samo nekoliko sati.

Skupljanje se vrši ručno i vrlo pažljivo. U postupku proizvodnje, nakon branja, slijedi spremanje solnog cvijeta u plastične posude s rupama kako bi se ocijedio višak tekućine, a zatim odlaganje na drvene police i sušenje na suncu. Istoga dana, nakon sušenja, solni cvijet se sprema u zatvoren prostor, a idući dan opet iznosi na sunčevu svijetlost na sušenje koje traje 3-4 dana. Nakon sušenja sol se sprema do pakiranja u prodajne ambalaže.

Solana Pag d.d. najveći je proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu.

Ulaskom u koncern Agrokor Solana Pag započela je sa širenjem svog proizvodnog asortimana te danas uz sitnu i krupnu morsku, te industrijsku sol, proizvodi i sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe. Solana Pag započela je proizvodnju cvijeta soli ili solnog cvijeta 2010 godine. U posebnoj staklenoj ambalaži proizvod je u prodaji u prodavaonicama Konzuma.

Solni cvijet ima bogat, kremasti te lagano sladak okus koji prirodno pojačava okus i obogaćuje hranu kojoj se dodaje. Manje je slan, jer sadrži manje natrij klorida od kuhinjske soli.

Količina joda je manja jer se proizvodi isključivo prirodnim putem, bez naknadnog jodiranja. Koristi se za posipanje hrane prije posluživanja, a ne pri kuhanju. Posebno se preporučuje za salate, povrće, meso s roštilja, ali i za voće i deserte.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.