Biznis

Stari načini, novi izazovi!

Mladen Lucin: Želimo udahnuti novi život tradicionalnoj proizvodnji maslinovog ulja

Mladen Lucin: Želimo udahnuti novi život tradicionalnoj proizvodnji maslinovog ulja

Sve širi trend napuštanja tradicijskog postupka i prihvaćanja novih uzusa zabrinulo je proizvođača Mladena Lucina

U prostorima HGK-ŽK Zadar održana je konferencija za medije na kojoj su nas predsjednik zadarske Udruge turističkih vodiča Donat Nenad Marčina, tajnik Udruge Otočnog sabora Goran Marinović na čelu s proizvođačem maslinovog ulja Mladenom Lucinom pobliže upoznali s projektom započetim još 1996. godine vezanim za očuvanje tradicionalne proizvodnje maslinovog ulja na otoku Ugljanu.

U organizaciji Mladena Lucina i restorana Pacific u subotu će se na trajektnom pristaništu u Preku u restoranu Pacific s početkom u 15 sati održati kušanje maslinovog ulja proizvedenog na tradicionalan način 

Riječ je o nastavku istraživanja na arheološkom kompleksu u Mulinama u kojem je tijekom godina i više odrađenih kampanja vezanih za tradicionalnu proizvodnju maslinovog ulja došlo do novih dokaza.

"Svjedoci smo razvoja maslinarstva i uljarstva o kojem smo do jučer mogli samo sanjati. Novi maslinici, nove uljare, prodor maslina u krajeve u kojima nikada nije bila. No u toj utrci zaboravljamo da postoje i stari napušteni maslinici, pogotovo na otocima. Stari maslinici težak su uteg koji postaje još teži kako maslinarstvo postaje sve mlađe i naprednije. Tako je i s maslinovim uljem. Trend je napuštanja tradicijskog postupka i prihvaćanja novih uzusa zbog čega i urgiramo", kazao nam je Mladen Lucin.

Struka kaže brati masline dok su još zelene potom žuriti do preše što je brže moguće kako bi dobili svježe ulje! No, nismo li prerano zaboravili i ulja od zrelih maslina?, pita se Mladen Lucin. „Pravi su sablazan doživjela ulja proizvedena na tradicionalan način, ulja od maslina koja su određeno vrijeme bila u moru. Ta ulja su meka, slatka, odgorčena, prepoznatljiva... u njima je miris mora, sunca,  Mediterana, ona imaju dušu tradicije duge 2 tisuće godina, sežu u doba rimskog cara Klaudija (41-54. g. pos. Krista). To su ulja rimskih bogova, ulja obreda prvih kršćana."

Ovakav je način proizvodnje ulja dio otočana, dio njihove duše, kaže Mladen. "Ono jest život koji smo primili od otoka, a to otočko ulje uistinu je posebno, jedinstveno i raritetno. Ono što je po novim uzusima mana, može biti pozitivno u tradicijskom smislu."

Na tržištu ima već dosta maslinovih ulja koja se ni po čemu ne razlikuju, dok se Mladen na terenu suočio s nevjerojatno velikim interesom turista, ali i domaćih ljudi koji traže upravo takvo tradicionalno maslinovo ulje kao originalni otočki proizvod, iznimne tradicije koje maslinarstvo ima na otoku Ugljanu. "Budući da je interes za našim tradicionalnim uljem prepoznatljiv, bilo bi poželjno usavršiti tradicionalnu proizvodnju ne samo radi promidžbe i brendiranja, već i zbog biološkog procesa. Upravo zahvaljujući navici potrošnje otočkog ulja u domaćinstvu, događa se bodulska dugovječnost."

Ovdje se u prvom redu radi o pravu pojedinca da bira svoj način kulture življenja u što spada i konzumacija tradicijskog ulja, kaže Mladen. T"o je istinski raritetno maslinovo ulje, jedinstveno na Mediteranu i kao takvo ga treba prezentirati. Budućnost trženja maslinovog ulja treba tražiti u zajedničkom nastupu s uljima proizvedenim prema novom trendu i modernim uzusima struke."

Također, Mladen naglašava kako revitalizacija dijela maslinarstva prema tradicijskom uzgoju i preradi maslina ima svoje mjesto i u turističkoj valorizaciji i kulturološkoj ponudi otoka Ugljana kao jedinstvenog mjesta na Mediteranu u kojem se njeguje tradicija stara 2 tisuće godina.

„Možemo samo pretpostaviti koliko se sve manifestacija može iz ove tradicije osmisliti tijekom ljeta od obilaska maslinika, maslinskih puteva, prezentacije obrade, posjet uljarama do organiziranja antičke burze ulja, turističke prodaje u posebno uređenom ambijentu što bi bio jedinstven projekt na Mediteranu", zaključuje naš sugovornik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.