Biznis

Najava

Graševina na turneji, degustacija i u Zadru

Graševina na turneji, degustacija i u Zadru

Najpoznatije hrvatsko vino Graševina, na turneji po hrvatskom Jadranu u srijedu 13. ožujka je u Zadru. Degustacija mladih bijelih vina berbe 2012. i zrelih crnih vina, bit će u hotel Kolovare od 14,00 do 19,00 sati, piše radio Zadar

GRAŠEVINA ADRIA TOUR - naziv je jadranske turneje koju priređuje Udruga Graševina Croatica, koja okuplja 12 proizvođača vina i dvije udruge s ukupnom godišnjom proizvodnjom od više od 11 milijuna litara vina, posvećenih promociji ove hrvatske najraširenije bijele vrste vina.

Kušanje je namijenjeno ugostiteljima, hotelijerima, distributerima, vlasnicima vinoteka, sommelierima.

Graševina čini, inače, 29 % ukupnog hrvatskog vinogradarstva. Mlado vino redovne berbe sa živom je žućkasto-zelenkastom bojom, svježe, s mirisom što upućuje na zelenu i zrelu jabuku, pa na krušku i breskvu.

U ustima je profinjeno kiselkasto i s nervom. Vina iz odgođenih berbi punije su žućkaste do zlaćane boje s voćnošću. U ustima vina budu slasna do slatka.

Vina od Graševine dok su suha i mlađa prikladna su kao aperitiv te uz hladna predjela od plodova mora i topla predjela sa šparogama (kajgana, rižot), s artičokama, avokadom, tjesteninama s umacima od maslaca i sira, ali i uz kuhanu ribu, a malo strukturiranije graševine dobro će se složiti s pečenom ribom, piletinom pa i teletinom kao glavnim jelom.

Cilj nam je, prema riječima Davora Zdjelarevića, uglednog hrvatskog vinara vratiti graševinu na pijadestal, koji zaslužuje u hrvatskom i međunarodnom vinogradarstvu i vinarstvu te sustavno i trajno brandirati i graševinu i regije u kojima graševina uspijeva kao sorta i nastaje kao vino.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.