Biznis

Novosti na stolu:

Novi propisi: Maslinovo ulje na stolu ne smije biti otvoreno

Novi propisi: Maslinovo ulje na stolu ne smije biti otvoreno

Od 1. siječnja 2014. na stolovima restorana u zemljama članicama Europske unije više neće moći stajati otvorene bočice s maslinovim uljem iz rinfuze.

Europska komisija predlaže da maslinovo ulje ubuduće mora biti posluženo u posebno zatvorenim bočicama, koje se poslije neće moći dolijevati. I dok to u Bruxellesu pravdaju brigom za potrošače, njemačko ministarstvo za potrošače boji se da bi takva direktiva dovela do bacanja ostataka ulja i sve više otpada ambalaže. Iz Komisije odgovaraju kako je više zemalja članica tražilo uredbu želeći zaštititi potrošače.

Na taj način gosti restorana bit će sigurni da konzumiraju upravo ono ulje koje je navedeno na etiketi, tvrde u EK. Vlasnik zadarskog restorana Pet bunara Vladimir Babac nije iznenađen prijedlogom:

- Iskreno, to je u redu jer su neki skloni svaštarenju, pa će takva direktiva unijeti reda. S druge strane, i proizvođači bi se trebali na vrijeme pripremiti te se možda udružiti kako im ulazni troškovi ne bi bili zbog toga povećani - kaže Babac.

Ni neki proizvođači maslinova ulja sa zadarskog područja nemaju ništa protiv.

- Pozdravljam takvu inicijativu, jer će se podići kvaliteta ulja u restoranima i uvesti reda. Nedavno istraživanje pokazalo je da od 20 restorana u 18 ulje nije bilo ispravno deklarirano - kaže uljar Mate Dušević iz Ljupča pokraj Zadra.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.