Biznis

Novo međunarodno priznanje

Miješani Dinarski sir Sirane Gligora osvojio je nagradu „Best Central and Eastern European Cheese Trophy"

Miješani Dinarski sir Sirane Gligora  osvojio je nagradu „Best Central and Eastern European Cheese Trophy

Sirana Gligora još jednom se istaknula među proizvođačima kao sinonim kvalitete hrvatske hrane proizvodeći sir svjetske klase  koji je bio imenovan " The Best Central and Eastern European Cheese ' na World Cheese Awards .

250  najuglednijih  stručnjaka za sireve iz cijelog svijeta okupili su se 27. studenog da procjene više od 2770 međunarodnih sireva te su se kao i  svi, nadali da će njihov sir biti priznat kao jedan od najboljih u svijetu. Nakon što je u ranim poslijepodnevnim satima 57 sireva ocijenjeno da nose sva obilježja visoke klase sira - osvojili su „Super Gold Medal". Jedan od njih je i „Dinarski sir" Sirane Gligora - mješani sir od kravljeg i kozjeg mlijeka.

Od 57 „Super Gold" dobitnika sirevi su išli na ponovnu procjenu gdje su stručni suci postavili Dinarski sir među 15 najboljih sireva na svijetu. Ovo je drugi put da je Sirana Gligora imala sir u finalu. 2010 godine Paški sir zadivio je suce i organizatore , osvojivši nevjerojatnih 3 „Super Gold Medal" i „Best New Cheese Trophy"..

Ovaj put, još je jedan izvanredan sir proizveden u Sirani Gligora impresionirao suce . U finalu uživo, 16 sudaca ocijenjivalo je Dinarski po posljednji put i dodijelio mu nagradu The Best Eastern and Central European Cheese Trophy", kategorija u koju spadaju velike nacije poznate po proizvodnji vrhunskih sireva kao Njemačka i Austrija.

2013. je bila vrlo dobra godina za Siranu Gligora jer je pokupila svoju 8 , 9., 10. i 11. važnu nagradu na natjecanju „World Cheese Awards". Uz Dinarski sir kao nosioca „Super Gold" i Best Central and Eastern European Trophy" . Sir s Tartufima osvojio je srebro u kategoriji sireva sa dodacima, a u otvorenoj kategoriji sireva iz kravljeg mlijeka, koja je možda i jedan od najtežih, Gligorin sir Kolan osvajač je brončane medalje.

Na pitanje je li bio iznenađen ovim rezultatom, izvršni direktor g. Šime Gligora prokomentirao je: "Uvijek je teško znati kakvo mišljenje možete očekivati od stručnih sudaca na tim događajima ali nakon teškog rada koji smo uložili da bismo održali visoke standarde koje smo si postavili, nisam pretjerano iznenađen ovim rezultatom koji pokazuje našu predanost održanju kvalitete. Dinarski sir se proizvodi koristeći najkvalitetnije hrvatsko kravlje i kozje mlijeko i on ponovno stavlja Hrvatsku na međunarodnu kulinarsku kartu."

Pitali smo voditelja proizvodnje Željka Španića što misli o Gligorinoj najnovijoj nagradi . "Velika je čast biti uključen u proces proizvodnje sira Sirane Gligora. Od kada radim u sirani, naučio sam mnogo o tome što je potrebno za izradu ovakvih vrhunskih proizvoda i svi smo ponosni da je naš teški rad priznat od strane međunarodne zajednice."

Sirana Gligora je vrlo ponosna na ovaj uspjeh i da je Dinarski sir prepoznat od strane stručnjaka diljem svijeta "  - dodaje Šime Gligora. "Ova nagrada nam je posebno draga, zato jer se Dinarski sir intenzivno razvija od svojih začetaka. Moj otac Ivan Gligora ima golemo znanje o proizvodnji sira jer je cijeli svoj radni vijek proveo u mljekarskoj industriji i njegovo znanje je od neprocjenjive vrijednosti prilikom proizvodnje kvalitetnog konačnog proizvoda. Također smo ponovno potvrdili našu predanost i nevjerojatno visoke standarde uključujući kao izvor samo najbolje sirovine."

Nagrađivani sirevi sirane Gligora dostupni su u svim najboljim supermarketima i  prehrambenim lancima te u vlastitim maloprodajama smještenim u svim većim gradovima Hrvatske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.