Biznis

Izrazita svježina

Slavonski pjenušac - pravi hit

Slavonski pjenušac - pravi hit

Slavonski pjenušci zbog svoje izrazite svježine sve su popularniji u Hrvatskoj, pogotovo na Jadranu. Prepoznatljivim ih čini njihova jedinstvena baza - graševina, a ovih dana posebno su traženi.

Pravi, klasični pjenušac dobiven je dvostrukom fermentacijom. CO2 ne može van pa se otapa u vinu. Otapanjem dobijemo ove krasne mjehuriće koje vidimo u čaši, kaže Goran Josipović, proizvođač pjenušca iz Požege. Tlak je u ovim bocama s debelim i teškim stijenkama zato golem. No bez njega nema čudesnog praska pri otvaranju pjenušca.

Suhi slavonski pjenušci izdvajaju se nevjerojatnom svježinom i robusnijim alkoholima. Posebnima ih u svijetu pjenušavih vina čini i njihova baza - graševina.

Zbog dobrog omjera cijene i kvalitete, pravi su hit. Mijenjaju se u nas i navike pa je uživanje u dobrom pjenušcu odavna nadišlo svečane prigode. Nama je najveća potrošnja u ljetnoj sezoni, 90 posto tržišta nam je Dalmacija u turističkoj sezoni, rekao je Robert Čamak, glavni enolog Kutjeva d.d.

Da bi razvio svoje adute - arome i svježinu, služi se rashlađen. I to na 8 stupnjeva. Najčešće kao aperitiv ili uz desert.

HRT


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.