Kilogram sira od 170 do 200 kuna
Još jedan hrvatski proizvod dobiva oznaku izvornosti
Nakon trogodišnjih ispitivanja, brački sir na najboljemu je putu da dobije oznaku izvornosti. Cjelokupni postupak, koji se privodi kraju, vodio je Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. U taj projekt, koji je brački sir definirao kao prepoznatljivi hrvatski proizvod, uloženo je 380.000 kuna.
Novac su osigurali Splitsko-dalmatinska županija, Udruga uzgajivača domaćih životinja 'Vidova gora' i sve bračke jedinice lokalne samouprave.
''Brački sir pravit će se od mlijeka ovce pramenke i trebat će imati kemijske parametre i fizičke karakteristike kakve je imao kroz povijest, a koje su ga učinile iznimno kvalitetnim, cijenjenim i traženim. Čitav proces odvijat će se jedino na otoku Braču'', pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Joško Matas, županijski voditelj Pododsjeka za poljoprivredu.
Kilogram sira od 170 do 200 kuna
Sada je gotovo nemoguće kupiti brački sir jer se, u pravilu, sve količine rasprodaju do konca kalendarske godine, i to po cijeni od 170 do 200 kuna za kilogram. To je i razlog zašto te bračke delicije nema u prodavaonicama i trgovačkim centrima, a rijetko se može naći i u restoranima izvan otoka.
danas.hr
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Nabavljajući drvca s korijenom građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu siromašnim obiteljima diljem Hrvatske ali i podupiru očuvanje i obnovu zelenih resursa Hrvatske jer drvca mogu naknadno i sami posaditi, poručuju iz Caritasa.
-
Joško Čagalj Jole, omiljeni splitski pjevač poznat po energičnim nastupima i zaraznom veselju, ponovno će razveseliti Zadrane na Adventu.
-
Ispijanje kave ima više od potencijalnih zdravstvenih prednosti koje ona pruža, a jedna stručnjakinja sugerira da postoji optimalno vrijeme za konzumaciju napitka s kofeinom.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.