Biznis

Sandi Grubelič oslobođen plaćanja odštete zbog prijevare

Sandi Grubelič oslobođen plaćanja odštete zbog prijevare

Više tisuća ljudi iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji su prije četvrt stoljeća, uoči raspada bivše zajedničke države, naručili automobile sistemom leasinga u privatnoj tvrtki "Trend" poduzetnika Sandija Grubeliča iz Grosuplja kod Ljubljane, ostali su bez novca i plaćenih vozila, a sada je sudski utvrđeno da nemaju ni pravo na odštetu.

Ljubljanski okružni sud odbio je tužbu dijela prevarenih kupaca koju su protiv Grubeliča pokrenuli postupak prije 17 godina tražeći odštetu, objavio je u utorak slovenski tisak. Grubeliča su bila tužila 142 kupca koji su prije više od 20 godina na račun njegove tvrtke uplatili između 2 i 10 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, a zahtijevali su 417.000 eura odštete s pripadajućim kamatama.

Grubeličevo poduzeće svojedobno je za uvozne automobile koji nikada nisu stigli primilo 7500 uplata iz različitih dijelova bivše Jugoslavije. Vozila je dobilo 1700 kupaca, njih 800 dobilo je natrag uplaćeni novac, dok su svi drugi ostali kratkih rukava, bez automobila i uplaćena novca.

Tužitelji bi Grubeliću, nakon neuspjeha dugogodišnje tužbe, trebali platiti 5000 eura sudskih troškova, ali je riječ o prvostupanjskoj presudi pa najavljuju žalbu.

Grubelič je na prvom suđenju, na kojemu je bio optužen zbog poslovne prijevare, bio oslobođen, ali ga je na zatvorsku kaznu zbog prijevare onda osudio viši sud. Od sedmogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen 1995., iza rešetaka je proveo manje od dvije godine jer je pušten zbog bolesti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.