30 godina iskustva
Cromaris gradi novo mrijestilište
U novo mrijestilište nije samo ugrađen "Cromarisov" kapital i maksimalna poduzetnička podrška već i 30 godina iskustva mrijesta, dorasta i uzgoja ribe
Cromaris gradi novo mrijestilište koji će imati 9,5 tisuća kvadrata zatvorenog prostora u dva glavna objekta, a u kojeg će do ožujka 2015.g. investirati 100 milijuna kuna, prenosi seebiz.eu.
Sada radnici "Zagrebgradnje" još slažu betonske kockice budućeg objekta, ali su već vidljive konture pogona koji se gradi po projektu zagrebačke firme STUDIO A (Zadranina Nenada Kondže), dok je zadarski arhitekt Igor Pedišić projektirao fasadu i urede.
Na gradilištu se mogu prepoznati desetci novih bazena u pogonu mrijestilišta i u pogonu predrasta mlađi, piše Zadarski.hr
Ali, vratimo se malo unazad. Ne baš malo, 30 godina. Te 1984.g. zadarski se "Cenmar" upustio u pionirski poduhvat, prvi na cijelom Mediteranu - krenuo je u uzgoj ribe, a prvi preduvjet za taj novi posao bilo je vlastito mrijestilište. Tako je izgrađen pogon u ninskoj uvali. Točno preko puta istočnih bedema ninskog gradića. Mnogi su čudili ideji uzgoja ribe, drugi je pak ismijavali, a tek su rijetki u nas prepoznali značaj "Cenmarovog" puta: marikultura, intenzivna i kontrolirana proizvodnja ribe već danas ozbiljno participira u hrvatskoj ribljoj industriji, čak pomalo i nadrasta izlov ribe iz prirode, a nije daleko vrijeme kada će intenzivni uzgoj postati i glavni izvor sirovine za riblji objed.
"Ljudi su odavno prihvatili da se krumpir dobiva iz intenzivne proizvodnje, a ne skuplja ga se u prirodi, pa nema razloga da tako ne bude i s ribom" objasnila nam je šefica Šarušić. Gordana se rado prisjeća onih prvih koraka ninskog mrijestilišta kada su ona i kolegica joj Vlasta Franičević, koja više nije u Ninu, sa suradnicima, učili iz rad i kada su prvu mlađ brancina dobijali od ulova kornatskog panulaša Tome Ivičevića. Nevjerovatno, ali Gordana i Renata, u šetnji kroz hladni beton novog pogona koji raste na mjestu starog, opet pionirski zaneseno, s puno elana, entuzijama i detalja pričaju o svom poslu.
U novo mrijestilište nije samo ugrađen "Cromarisov" kapital i maksimalna poduzetnička podrška već i 30 godina iskustva mrijesta, dorasta i uzgoja ribe. A to je možda i najvažnije u cijeloj priči. Tako dvije gospođe strasno pričaju o životnom početku i prvim zamasima peraja njihovih brancina, zubaca, podlanica i hama koje se mrijeste iz matičnih, roditeljskih jata, postaju ličinke pa mlađ, a kad prođu riblji pubertet odlaze u jedan od pet "Cromarisovih" uzgajališta u zadarskom akvatoriju i u Istri. Upravo je ta faza novo dostignuće tehnologa u Ninu - do sada je mlada ribica dostizala težinu od maksimalnih tri grama kad bi odlazila u najriskantniju fazu razvoja - zaronila u morski kavez - a sada je uvedena još jedna faza dohrane i prirasta do čak 10 grama u kontroliranim uvjetima u mrijestilištu i novim bazenima za dohranu u pogonu u Maloj Lamjani na Ugljanu koji se tek treba početi graditi. Što riba u kasnijoj fazi odlazi iz mrijestilišta u kavez to će prije preživjeti šok promjene i značajnije dobiti na kasnijoj kvaliteti.
Iz ninskog će mrijestilišta već dogodine izlaziti i do 35 milijuna komada mlađi, dok je iz starog pogona izlazilo maksimalnih 15 milijuna, pa bi za dvije i pol (brancinu treba dvije godine da dostigne konzumnu težinu, a pet godina da stigne do kilograma) već mogli pojesti brancina, podlanicu ili zubaca koja će se od ožujka izmrijestiti u Ninu. Osim svega, u sklopu velike hale je i pogon uzgoja žive hrane fito i zooplanktona koji su prva hrana ličinkama, a koja u "Cromarisovom" slučaju ima strogu zaštitu od bilo kakvih GMO uplitaja. Tu će biti i nova eksperimentalna stanica koji je tu ne samo da kontrolira tekuću proizvodnju već i istražuje nove komercijalne vrste, isključivo autohtone mediteranske ribe.
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
Izdvojeno
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.