Biznis

World Cheese Awardsu u Londonu

Dinarski sir sirane Gligora vicešampion svjetskog natjecanja sireva u Londonu

Dinarski sir sirane Gligora vicešampion svjetskog natjecanja sireva u Londonu

Ovo je druga godina zaredom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa

Dinarski sir, na hrvatskom tržžištu već poznati miješšani sir iz kravljeg i kozjeg mlijeka iz Dal­macije, postignuo je odlično drugo mjesto u skupnom natjecanju svih sireva na World Cheese Awardsu u Londonu, kao i zadržžao titulu prvaka centralne i istočne Europe.

 

Uz gotovo 3.000 raznih sireva iz zemalja cijelog svijeta, poput Novog Zelanda, Brazila, SADa i europskih sirarskih utvrda poput Italije i Francuske, Dinarski je umalo bio izabran za šŠampiona natjecanja na finalu najboljih 16 sireva, međutim, i ovaj put je najprestižžnija titula svakog sirarskog natjecanja (Ššampion) otiššla u Ujedinjeno kraljevstvo, točnije siru s plavom plijesni Bath Blue.

Dinarski je, nakon ššto je izabran u drugom krugu uššao u finale, u drušštvo najboljih 16 sireva iz Francuske, UK, SAD i Austrije, kojih je u samom finalu ocijenjivalo 16 najboljih sudaca svijeta tzv. Supreme panel, među kojima je i Chaty Strange iz poznatog lanca delikatesa Whole Foodsa iz SAD i Ros Windsor iz poznatog britanskog cheese shop lanca Paxton & Whitfield.

"„Izuzetno smo svi u firmi ponosni na taj uspjeh, budući da je Dinarski relativno novi sir kojeg smo počeli raditi u novom pogonu prije 3 godine, a već smo s njim osvojili dva svjetska trofeja",“ rekli su u ime svih iz Gligore glavni sirari Suzana i Ivanka. Ovo je druga godina zaredom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa i treći put da je Sirana Gligora na istom prestižžnom natjecanju bila finalist i osvojila trofejnu nagradu, nakon prve takve s Pašškim sirom još 2010. i Dinarskim 2013. godine. U zadnjih 5 godina, samo jošš dvije sirane su postigle sličan uspjeh na WCA natjecanju kao Sirana Gligora.

Međutim, 2014. godina je prvi put da je sir Gligora doššao tako blizu ukupnom finalnom ššampionu natjecan­ja. Dinarski sir je sir dobiven iz kravljeg i kozjeg mlijeka s malih farmi iz dalmatinskog zaleđa. Prvi put proizveden 2011. godine, već je osvojio 8 međunarodnih titula za kvalitetu, a ove godine zadržžao titulu najboljeg sira centralne i istočne Europe, kao i medalju Supergold za najbolje sireve u klasi sireva iz miješšanih mlije­ka.

Na natjecanju ove godine, koje je zasigurno polučilo najbolji rezultat do sada za hrvatski sir, uz Dinarski, odličan rezultat je ostvario i Gligora ekstra zreli sir Kolan iz kravljeg mlijeka, koji je također dobio medalju Supergold u vrlo tešškoj kategoriji – tvrdi kravlji sir. I ostali sirevi iz Gligore su se iskazali, tako da je Težžački sir dobio zlatnu medalju Gold, a novitet – Kozji sir iz komine maraske, brončanu u svojoj kategori­ji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.