Izrabljivanje radnika
Kako poslodavci izrabljuju sezonske radnike?
Znate kako to ide - dogovori se neka plaća, neko radno vrijeme, slobodni dani... Obično prva plaća bude O.K., jer ste počeli raditi rano u sezoni, nema još gužve, pa bude i slobodnih dana, sve prema dogovoru. Ali kad krene puni zamah sezone, stvari se temeljito mijenjaju.
Tim je riječima 35-godišnji Splićanin započeo priču o svojim iskustvima u sezonskom radu u turizmu, prije svega prošlogodišnjem poslu recepcionara u jednom bračkom obiteljskom hotelu, javlja N1info
Turistička sezona uskoro će se početi zahuktavati, prati je optimizam ministarstava turizma i rada, iz kojih, među ostalim, najavljuju i rekordne brojke u zapošljavanju sezonaca, no naš sugovornik (želio je sačuvati anonimnost držeći da je, usprkos lošim iskustvima, bolje ostati u dobrim odnosima s bivšim poslodavcem), zahvaljujući prethodnom iskustvu, nije želio i ove godine biti dio te priče.
Napominjući da se njegovo iskustvo gotovo nimalo ne razlikuje od onoga što kod privatnih vlasnika malih obiteljskih hotela, restorana, skuter-agencija, jahti u čarteru itd. doživljavaju drugi sezonci - kuhari, konobari, sobarice, perači brodova..., kaže da je najcrnja točka - prekovremeni rad.
"Usprkos dogovoru o točno određenom radnom vremenu, od vas se sve češće počne tražiti da ostanete još malo. I ti ostaneš, šta ćeš, treba ti posao. Skupi se tako po 20-30 sati mjesečno koji ostanu u zraku, neplaćeni, naravno".
Nabrajajući dalje tamne strane sezonskog rada u turizmu, sugovornik Slobodne Dalmacije kaže kako je teško dobiti slobodan dan, bez obzira na prethodni dogovor, čak i za sprovode, a pogotovo ne za vjenčanja, budući da su ona obično subotom, na dan smjene gostiju.
Rijetko se, zatim, događa da sezonci zaposleni kod privatnika rade samo ono što je dogovoreno: Splićanin s kojim smo razgovarali uz recepcionarske je poslove radio i kao nosač, noćni čuvar i administrator, kuharica je ubrzo postala i peglačica, a sobarice su konobarile, sve bez slobodnih dana. Što se plaća tiče, bili su prijavljeni na minimalac, a razlika do dogovorenog iznosa isplaćivana im je na ruke, neredovito.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Usprkos tome što mjesečno rade i po četiri dana prekovremeno, kako upozorava, radnice uglavnom primaju minimalnu ili tek nešto veću plaću
Izdvojeno
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.