Biznis

Rezultati istraživanja

Dokazano je i u Hrvatskoj: Smrznuto povrće ima veću hranjivu vrijednost!

Dokazano je i u Hrvatskoj: Smrznuto povrće ima veću hranjivu vrijednost!

Dokazano je nebrojeno puta, međutim, određena uvjerenja koja su dugotrajno bila prihvaćena kao pravila, uobičajeno se vrlo sporo mijenjaju.

O kojemu je uvjerenju trenutno riječ? 

Riječ je o uvjerenju kako smrznuto povrće, odnosno njegova hranjiva vrijednost, se smanjuje prilikom zamrzavanja, međutim, provedeno je prvo domaće istraživanje koje se bavi usporedbom nutritivnih vrijednosti smrznutog i svježeg povrća koje je dokazalo upravo suprotno.

Navedeno istraživanje provela je doc. dr.sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć svoga tima s ciljem usporedbe razine pojedinih vitamina, poput vitamina A i C, u smrznutom i svježem povrću nakon uobičajenog kućnog skladištenja povrća u hladnjaku i zamrzivaču.

Istraživanje koje je proveo stručni tim provedeno je na način da se smrznuto povrće kupovalo u trgovinama, a svježe povrće u trgovini voća i povrća u sklopu tržnice, nakon čega su se namirnice skladištile u hladnjaku na temperaturi od 4°C, odnosno u zamrzivaču na temperaturi -18°C.

 Svježe povrće se podvrgavalo mjerenju nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku te nakon četiri dana skladištenja

Rezultati istraživanja:

Mahune

 Sadržaj vitamina C u smrznutim mahunama iznosio je 6,86 mg/100 g.

U svježim mahunama nakon jednog dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 6,34 mg/100 g, dok se nakon četiri dana  skladištenja vrijednost snizila na 6,24 mg/100 g

Brokula

 

Sadržaj vitamina C u smrznutoj brokuli iznosio je 37,8 mg/100 g, dok je sadržaj vitamina A iznosio je 412 mcg/100 g. 
 
 U svježoj svježoj brokuli nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 38,7 mg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 27,3 mg/100 g.
 
U svježoj brokuli nakon jednog dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina A iznosio je 400 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 288 mcg/100 g.
 
Špinat

Sadržaj folata u smrznutom špinatu iznosio je 24,5 mcg/100 g.
 
U svježem špinatu nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku folat bio prisutan u količini od 8,5 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 6,6 mcg/100 g.
 
Cvjetača

Sadržaj vitamina C u smrznutoj cvjetači iznosio je 35,2 mg/100 g, dok je sadržaj folata u smrznutoj cvjetači iznosio je 12,8 mcg/100 g.
 
U svježoj cvjetači nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio je 29,9 mg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 26,4 mg/100 g.
 
U svježoj cvjetači nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj folata iznosio 12,1 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 4,3 mcg/100 g.
 
Zaključak

Ukoliko se povrće smrzava u trenutku kad je najbogatije hranjivim tvarima metodom brzog smrzavanja ono sadržava visoke hranjive, odnosno nutritivne vrijednosti, čak viši u odnosu na svježe povrće koje se nekoliko dana skladišti u hladnjaku. 
 
Savjet
Povrće ili samostalno uberite, ili odmrznite!

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.