Biznis

Proizvodnja Nutelle

Ferrero ne da palmino ulje, tvrdi da nije kancerogeno

Ferrero ne da palmino ulje, tvrdi da nije kancerogeno
nutella.com

Talijanski proizvođač slavne slastice poručuje da njen sastojak nije opasan kako tvrdi Europska komisija

Dok raspravljamo o kvaliteti njemačke, poljske ili talijanske Nutelle, čini se kako bi na deklaracijama više trebalo paziti sadrži li ona - ali i niz drugih domaćih i stranih proizvoda na našem tržištu - palmino ulje, za koje je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svibnju 2016. upozorila kako kontaminat (poznat kao GE) u jestivom obliku može biti kancerogen.

Potrošačima se ne preporuča da bojkotiraju takve proizvode pa ni Ferrerovu najpoznatijiju svjetsku slasticu, piše Poslovni dnevnik. Da bi se to dogodilo i Europska komisija zabranila ili ograničila količine palmina ulja, potrebna su, tvrdi se, dodatna istraživanja i procjene rizika. No, nakon što su neki trgovci u Italiji Nutellu već protjerali sa svojih polica, Coop izbacio palmino ulje i iz vlastitih robnih marki pravdajući se "mjerama opreza", a talijanska Barilla iskoristila i za reklamu novih proizvoda "palm oil-free", industrija palminog ulja koja na njemu godišnje obrne 44 milijarde dolara u Ferreru je našla najvećeg saveznika koji je i javno stao u obranu palminog ulja u prehrambenoj industriji.

"Palmino ulje koje koristi Ferrero sigurno je jer dolazi iz svježe cijeđenog voća i obrađuje se u kontroliranim temperaturama, nižim od 200 stupnjeva Celzija i pod iznimno niskim tlakom kako bi se smanjila opasnost od kontaminacije, poručuje putem novinskih oglasa i TV-reklama direktor nabave Ferrera Vincenzo Tapella. Iz Ferrera za Reuters pojašnjavaju i da namazu od lješnjaka i čokolade upravo palmino ulje daje vrhunsku kremoznost, glatkoću i trajnost, i prelazak na bilo kakve druga ulja bio bi korak unazad.

"Suncokretovo ulje promijenilo bi "karakter" Nutelle - tvrde te ističu kako kako zbog svega procesuiranje palmina ulja traje dulje i košta 20% više nego da ga obrađuju iznad 200 stupnjeva. No EFSA takav istup Ferrera odbija komentirati, dok glavno talijansko udruženje farmera Coldiretti i online magazin za hranu Il Fatto Alimentare pozivaju sve prehrambene tvrtke da prestanu koristiti to ulje u proizvodima. Bi li odustajanje od tog sastojka moglo označiti i kraj popularne slastice, a koju je tijekom Drugog svjetskog rata izmislio Pietro Fererro, teško je nagađati.


Reci što misliš!