Proizvodnja Nutelle
Ferrero ne da palmino ulje, tvrdi da nije kancerogeno
Talijanski proizvođač slavne slastice poručuje da njen sastojak nije opasan kako tvrdi Europska komisija
Dok raspravljamo o kvaliteti njemačke, poljske ili talijanske Nutelle, čini se kako bi na deklaracijama više trebalo paziti sadrži li ona - ali i niz drugih domaćih i stranih proizvoda na našem tržištu - palmino ulje, za koje je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svibnju 2016. upozorila kako kontaminat (poznat kao GE) u jestivom obliku može biti kancerogen.
Potrošačima se ne preporuča da bojkotiraju takve proizvode pa ni Ferrerovu najpoznatijiju svjetsku slasticu, piše Poslovni dnevnik. Da bi se to dogodilo i Europska komisija zabranila ili ograničila količine palmina ulja, potrebna su, tvrdi se, dodatna istraživanja i procjene rizika. No, nakon što su neki trgovci u Italiji Nutellu već protjerali sa svojih polica, Coop izbacio palmino ulje i iz vlastitih robnih marki pravdajući se "mjerama opreza", a talijanska Barilla iskoristila i za reklamu novih proizvoda "palm oil-free", industrija palminog ulja koja na njemu godišnje obrne 44 milijarde dolara u Ferreru je našla najvećeg saveznika koji je i javno stao u obranu palminog ulja u prehrambenoj industriji.
"Palmino ulje koje koristi Ferrero sigurno je jer dolazi iz svježe cijeđenog voća i obrađuje se u kontroliranim temperaturama, nižim od 200 stupnjeva Celzija i pod iznimno niskim tlakom kako bi se smanjila opasnost od kontaminacije, poručuje putem novinskih oglasa i TV-reklama direktor nabave Ferrera Vincenzo Tapella. Iz Ferrera za Reuters pojašnjavaju i da namazu od lješnjaka i čokolade upravo palmino ulje daje vrhunsku kremoznost, glatkoću i trajnost, i prelazak na bilo kakve druga ulja bio bi korak unazad.
"Suncokretovo ulje promijenilo bi "karakter" Nutelle - tvrde te ističu kako kako zbog svega procesuiranje palmina ulja traje dulje i košta 20% više nego da ga obrađuju iznad 200 stupnjeva. No EFSA takav istup Ferrera odbija komentirati, dok glavno talijansko udruženje farmera Coldiretti i online magazin za hranu Il Fatto Alimentare pozivaju sve prehrambene tvrtke da prestanu koristiti to ulje u proizvodima. Bi li odustajanje od tog sastojka moglo označiti i kraj popularne slastice, a koju je tijekom Drugog svjetskog rata izmislio Pietro Fererro, teško je nagađati.
Vezane vijesti
-
Ovo će nekima zvučati kao stara vijest, a neki od ushićenja neće moći dočekati prvi primjerak na cesti.
-
Nekad je kupovina žarulja bila jednostavna. Ušli biste u trgovinu i kupili onu od 40 watta (W) za prostoriju u kojoj vam nije trebalo puno svjetla, od 75 W za drugu i 100 W za treću.
-
Hrvatska kravica u hrvatskoj štalici i hrvatska svinjica u hrvatskom svinjcu sve su rjeđa pojava. Uvoz mesa i mesnih proizvoda raste po sve većim stopama
-
“Prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi svakog dana je sve jača i bolja. Siguran sam da je ova prezentacija hrvatskih vina dobar put u stvaranju imidža hrvatske kao vinske zemlje“, izjavio je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva HGK, na predstavljanju hrvatskih vina okupljenih pod brendom Vina Croatia – vina mosaica u sklopu Hrvatskog vikenda, u Bordeauxu.
Izdvojeno
-
U zadarskom Arsenalu održani su 4. Dani vina i gastronomije Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru.
-
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 13. prosinca u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji 3 nove brodice za Lučke kapetanije Pula, Rijeka i Senj.
-
Božićna čarolija preplavila je i Opću bolnicu Zadar. Bolnički je krug večeras zasjao u blagdanskom ruhu, stvarajući dašak čarobne atmosfere uoči najljepšeg kršćanskog blagdana, Božića.
-
Sljedećeg vikenda u Salima održati će se malo drugačiji advent od ostalih na kakve smo se navikli zadnjih godina. Lišen blještavila visokih cijena i ljudske pohlepe.
Reci što misliš!