Biznis

Državne službe istražuju: Zašto Podravka prodaje EVA konzerve iz Ostree koja ih proizvodi na strojevima ukradenima iz Adrije?

Državne službe istražuju: Zašto Podravka prodaje EVA konzerve iz Ostree koja ih proizvodi na strojevima ukradenima iz Adrije?

Dok se postupka stečaja nekada najveće tvornice ribljih konzervi zadarske Adrije rasteže po Trgovačkom sudu, državni organi intenziviraju istragu temeljem brojnih prijava i dokumenata.

Možda će se ipak na koncu razotkriti zašto je morala nestati ova tvornica? Jedno od zanimljivijih pitanja je kako je to i zašto ugledna i moćna Podravka napustila dugogodišnjeg partnera pa izabrala novog da joj proizvodi brend EVA sardine. 

Podravka se priklonila uništavačima Adrije

Brend EVA godinama je bio sinonim za sve riblje konzerve iz Adrije, garancija kvalitete neprikosnoven na području bivše države i nešto šire. Početak propadanja Adrije podudara se s vremenom kad je došlo do prodaje brenda, iako je to prije 15-ak godina izgledao kao dobar poslovni potez. Brend je prodan za 5 milijuna kuna, a Adrija je zauzvrat dobila "strateškog partnera" koji će preuzimati i plasirati proizvod.

U razdoblju suradnje Adrija je Podravci isporučila preko 250 milijuna konzervi koje su ostvarile prihod od oko 1,4 milijarde kuna. Vjerojatno je kao prvi grijeh Adrije Podravka uzela što je zadarska firma krenula u neke vlastite proizvode tipa riblje paštete, robnu marku Adrija te inćune, no ostaje nejasno zašto su se ipak opredijelili za uništavanje zadarske tvornice i povjeravanje uhodanog posla Stankovačkoj Ostrei.

Tim više što je poslovanje Ostree godinama bilo na granici legalnosti. Kako su radnici plaćeni malo se zna, sindikat tamo nema pristupa, kakve su isplate ribarima, odakle se sve pribavlja sirovina za proizvodnju, malo se zna. No da u poslovanju Ostree ima puno toga čudnog vidi se već iz podatka da nisu redovito čak ni vodu plaćali Vodovodu Šibenik, a bez vode se ne može proizvoditi riblja konzerva.

Zbog toga je u čak tri navrata šibenska komunalna tvrtka u proteklih godinu dana dobila sudsku ovrhu da naplati potrošenu vodu u Ostrei - u iznosu od ukupno 544.879 kuna plus kamate. I Hrvatska gospodarska komora ovrhom utjeruje dug Ostree u iznosu od 26.455 kuna, a ima toga još. 

Ostrea priznala da bi bez ukradenih strojeva išla u stečaj

Najsporniji moment suradnje Podravke i Ostree je činjenica da se EVA brend u Ostrei proizvodi na stroju ukradenom iz Adrije. O tome postoje sudske presude Općinskog suda u Zadru, ali nisu realizirane. A nije nebitno da se ni stečajni upravitelj Dragan Bijelić dosada nije puno zanimao za taj slučaj.

Naime, u vrijeme dok su vlasnički dvojac Ostree Neven Badurina i Jadranko Lisica zakupili Adriju iz proizvodnih su pogona odneseni parni kotao, postrojenja u kotlovnici, te najvrjednije - proizvodna linija za finalizaciju konzerve (tzv. zatvarač). Sve je to prijavljeno policiji, policija je našla strojeve u pogonima Ostree u Stankovcima, one manje vrijedne uspjela vratiti, ali onaj ključni - nije. A Podravka je istovremeno "svoje potrebe" za punjenjem branda EVA prebacila iz Zadra u Stankovce!

U međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv čelnih ljudi Ostree zbog otuđenja Adrijine opreme, optužnica je postal pravomoćna, a Općinski je sud odbio žalbu svih okrivljenih. 

Koliko je ta oprema važna vidi se iz podneska odvjetnika Ostree koji je naglasio da bez te opreme Ostrea ne može nastaviti poslovanje, da će morati otpustiti sve zaposlene i završiti u stečaju. 

EVA tune iz Indijskog oceana

A to se upravo dogodilo Adriji, preko 250 radnika, bolje reći radnica završilo je na burzi, tvrtka u stečaju. No to Podravci ne smeta da i dalje po Hrvatskoj i "po region" prodaje EVA sardine i tune, proizvedene u Stankovcima. Potrošači sve te brojne detalje jasno ne prate, pa čak ni to da recimo u EVA tuni proizvedenoj u Stankovcima nema ni grama jadranske tune. Na deklaraciji je navedeno da se radi o tuni ulovljenoj u FAO područjima 34 i 51, a to znači u istočnom srednjem Atlantiku i u zapadnom Indijskom oceanu!

Hoće li se stvari oko Adrije raspetljati zavisi, dakle, od državnih organa koji se intenzivno time bave. Ali i od stečajnog upravitelja i stečajnog suda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.