
Kada otvaramo staklenku meda, ponekad možemo primijetiti bijeli sloj na njenoj površini. Njegova prisutnost može biti uznemirujuća. Trebate li izbjegavati ovu vrstu meda?
Česti mitovi
Započnimo s razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije
znak da vam je med izgubio na kvaliteti, kao ni to da se kvari,
piše krstarica.
Također, nije istina da je bijela sloj na medu rezultat dodavanja
škroba, šećera ili drugih dodataka.
Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štoviše, njegov nastanak potpuno je
prirodan proces i ne treba se bojati jesti takav med. Bacanje
takve staklenke je pogreška, a prisutnost bijelog sloja ili čak
pjene nije nedostatak proizvoda.
Bijeli sloj na površini meda jednostavno je glukoza koja se
prirodno nalazi u medu, a koja se s vremenom kristalizira. S
druge strane, “pjena” se stvara zbog ispuštanja mjehurića zraka
koji se tijekom procesa proizvodnje zatvore u med.
Takav sediment također može biti pokazatelj prisutnosti kvasca,
ali ni to nije razlog za brigu. Naprotiv.
Kod visokoglukoznog meda vidljivo je da se na površini meda i uz
stijenke posude u kojoj se čuva pojavljuju bijeli cvjetovi koji
se s vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu
fruktozu i ostavljaju neku vrstu glukozne pjene.
To je ujedno i dokaz da je med živ, da nije podvrgnut nepotrebnoj
termičkoj obradi i da je još uvijek biološki aktivan navodi
Skarbiroztocza.com.
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces.
Može biti uznemirujuće ako proizvod dugo zadrži tekuću
konzistenciju. To može biti rezultat miješanja dodatnih tvari ili
njegovog pregrijavanja.
Naime, pri odabiru meda ne treba se voditi njegovim savršenim
izgledom. Med koji je nepravilne strukture, s ekstruzijama ili
pjenom na površini, potpuno je prirodan proizvod visoke kvalitete
i vrijednih svojstava.
Kad kupujete med, čitajte etikete. Kvalitetan proizvod ne smije
sadržavati dodatne sastojke kao što su glukoza ili kukuruzni
sirup. Stručnjaci preporučuju da provedete jednostavan test kako
biste vidjeli imate li posla s pravim medom, a ne krivotvorenim.
Nakon što ga kušate, trebali biste osjetiti lagani osjećaj
grebanja u grlu.