
Uz toliko različitih ulja za kuhanje koja se nalaze policama trgovina, odabir pravog ulja za svakodnevno kuhanje može biti malo komplicirano.
Neka su ulja najprikladnija za pirjanje, dok druga ulja
mogu nadopuniti određene sastojke i pojačati okus.
Točka dimljenja ili “točka gorenja” jedan je od najvažnijih
čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru ulja za kuhanje.
Definira se kao temperatura na kojoj ulje prestaje svjetlucati i
počinje se raspadati, gubeći svoj integritet, prenosi GH.
Evo koja ulja preporučuju nutricionisti.
Maslinovo ulje
U regijama gdje je maslinovo ulje česta namirnica, ljudi žive
duže. Jedna studija je otkrila da su ljudi koji su konzumirali
više od pola žlice maslinovog ulja dnevno imali manji rizik od
smrtnosti u usporedbi s onima koji nisu. A može koristiti i vašem
mozgu – osobe koje su konzumirale pola žličice maslinovog ulja
dnevno imale su 28 posto manji rizik od smrti od demencije.
Natricionisti tvrde da je maslinovo ulje najbolje za preljeve za
salatu i pirjanje. Točka dimljenja ekstra djevičanskog maslinovog
ulja je 163 – 190 Celzijevih stupnjeva, a rafinirano 240
Celzijevih stupnjeva.
Ulje avokada
Ulje avokada ima jednu od najviših razina zdravih jednostruko
nezasićenih masti od svih ulja, a ima i nizak udio
polinezasićenih masti. Ove kombinirane masti čine ulje avokada
veoma dobrim izborom za zdravlje srca.
Nutricionisti preporučaju ulje avokada za prženje i pečenje – od
mesa i povrća do slastica. Točka dimljenja ekstra djevičanskog
ulja avokada je 190Celzijevih stupnjeva, a rafiniranog 270
Celzijevih stupnjeva.
Suncokretovo ulje
Lagano ulje koje ima lijep puterast okus, ali prava prodajna
prednost je to što suncokretovo ulje ima visok udio nezasićenih
masnoća i nizak udio zasićenih masnoća koje štete srcu, a također
sadrži i malo vitamina E i K.
Nutricionisti kažu da je suncokretovo ulje najbolje za prženje,
pirjanje, roštiljanje, a točka dimljenja je 230 Celzijevih
stupnjeva.
Netostirano sezamovo ulje
Ova varijanta sezamovog ulja može se zagrijavati i ima vrlo
neutralan okus, a također sadrži antioksidanse i ima više
korisnih nezasićenih masti od štetnih zasićenih masti.
Nutricinosti savjetuju da je najbolje za pirjanje i pečenje.
Točka dimljenja rafiniranog sezamovog ulja je 210 Celzijevih
stupnjeva, a za nerafiniranu verziju 177 Clezijevih stupnjeva.
Ulje od kikirikija
Ulje idealno za kuhanje na visokoj temperaturi, ulje od
kikirikija, proizvodi se od sjemenki biljke kikirikija. Većina je
rafinirano, što je uobičajena vrsta ulja od kikirikija. Povoljan
je i ima neutralan okus, što ga čini svestranom opcijom za mnoga
jela.
Nutricionisti tvrde da je ulje od kikirika najbolje za pripreme
hrane na visokoj temperaturi, ali i za prijanje. Točka dimljenja
je 232 stupnjeva Clezijevih.
Ulje chia sjemenki
Ulje od chia sjemenki je prepuno je omega-3 masnih kiselina
poznatih kao alfa-linolenska kiselina, koja se koristi za
stvaranje drugih oblika omega-3, posebno EPA i DHA koji se nalaze
u masnoj ribi poput lososa.
Ulje chia sjemenki ima visoku točku dimljenja, 205 stupnjeva
Celzijevih, i neutralan okus te se može koristiti za lagano
pirjanje i kao dodatak tjesteninama i salatama.
Kanola ulje
Ulje kanole poznato je kao opcija koja je zdrava za srce zbog
niskog udjela zasićenih masti, oko 7%. Zapravo, velike
zdravstvene organizacije preporučuju korištenje tog ulja. Doduše,
ulje kanole se obično dosta prerađuje, pa je traženje hladno
prešanog i kvalitetnog brenda ključno ako želite iskoristiti sve
njegove zdravstvene prednosti.
Ulje kanole je najbolje za pirjanje, prženje i pečenje, a točka
dimljenja mu je 205 Celzijevih stupnjeva.