
Hrana, pogotovo masnija, smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju. Pijte mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti vas od mamurluka
Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica,
nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj
raspoloženja, sve su to neugodni simptomi nekoga tko se večer
prije malo opustio i uživao u alkoholu, piše
24sata.
Kao opće pravilo, ako popijete puno alkohola, velika je
vjerojatnost da ćete idući dan biti mamurni. Mamurluk će biti
onoliko jak koliko ste alkohola unijeli u organizam, no na jačinu
mamurluka može utjecati i opće zdravstveno stanje.
Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo
su rezultat dehidracije i intoksikacije
organizma uslijed prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini
potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je
konzumiranje umjerenih količina alkohola. Znajući
da će u ovo blagdansko doba rijetki primijeniti ovu sigurnu
metodu, ne preostaje ništa drugo nego ponuditi nekoliko savjeta
koji će vam pomoći da alkohol lakše podnesete.
Pazite koliko pijete: Količina unesenog alkohola određuje
kako ćete se osjećati sljedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg
intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola i ako
se pritom konzumiraju umjerene količine hrane. Neka alkoholna
pića uzrokuju jače mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu
količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog
vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i votke,
koja ne sadrže metanol.
Prije konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte 2-3 čaše
vode.
Hrana, pogotovo masnija, smanjit će apsorpciju alkohola,
a voda dehidraciju. Pijte mnogo obične vode, prije i poslije
slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i
spasiti vas od mamurluka.
Odmorite se: Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i
sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata.
Mamurluk se ne može “istjerati” trčanjem, znojenjem ili
tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.
Voćni sokovi: Hrana i pića bogati voćnim šećerom fruktozom
pokazali su se učinkovitima kod mamurluka. Jedite suhu i
neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca, ako
osjećate mučninu. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi
stalnom i daje osjećaj sitosti.
Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i
nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa
esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu.
Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i
mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju
rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda,
nezaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća
juha. Ako se nakon novogodišnjeg tulumarenja želite pribrati
i mamurluk izliječiti u najkraćem mogućem roku, sljedeće
namirnice i pića obavezno uvrstite na meni:
Kavu zamijenite čajem
Kava nam inače pomaže kod umora i glavobolje, ali kako je uzrok
mamurluku dobrim dijelom dehidracija, kofein, koji je kao i
alkohol diuretik, nije najbolje rješenje. Čaj od đumbira zaslađen
medom i par kapi limuna i naranče bit će korisniji u borbi protiv
glavobolje.
Pijte puno vode
Shvatite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, što znači
da uzrokuje da vaše tijelo ispire tekućinu brže od ostalih pića i
dovodi do ozbiljne dehidracije. Zato nakon tuluma treba piti i
više vode nego što inače imate običaj.
U pomoć želucu dolazi soda bikarbona
Soda bikarbona jedan je od najboljih kućnih lijekova za
želudac. Može ukloniti osjećaj nadutosti, kao i
vratiti pH vrijednost u ravnotežu, no pazite da ne
pretjerate jer može postići i suprotan učinak.
Pomiješajte je s vodom i popijte.
Metvica protiv mamurluka – recept Grka i Rimljana
Metvica se za liječenje želuca koristi još od vremena starih
Grka i Rimljana, koji su znali napraviti dobro vino i dobro
se zabaviti. Za prvu ruku uzmite žvakaću gumu s okusom
peperminta, a ako ste u prilici, napravite čaj od metvice.
Možete je kombinirati s kimom i time pojačati učinak.
Mješavina vode, limuna i meda idealan je izbor za oporavak
Kad patite od mamurluka, nužno je nadoknaditi izgubljenu
tekućinu. Idućeg dana popijte barem osam čaša vode.
Dehidracija izaziva mnogobrojne simptome mamurluka, a osim vode
možete piti i vodu u koju ste iscijedili limun. Naravno, opcija
za nadoknadu tekućine je i čaj. To može biti zeleni čaj, a prema
nekim starijim recepturama, origano se, osim kao začin za pizzu,
koristi i za pripremu čaja.
Žudite li za toplim napitkom, a ne želite piti origano, možete
pomiješati vruću vodu, med i limun. Ta će mješavina nadomjestiti
izgubljenu tekućinu i šećere. No važno je upotrijebiti med, a ne
zamijeniti ga bijelim šećerom. Prokuhajte šalicu vode pa dodajte
limunov sok i med, koliko vam odgovara. Napitak pijte nekoliko
puta na dan. Dobri su i sportski napici jer će, osim tekućine,
nadomjestiti i elektrolite i glukozu. Simptome poput glavobolje,
slabosti i bolova u mišićima može olakšati i svježe iscijeđen sok
od naranče.
No pazite – ako vam je mučno i želudac vam je nadražen,
izbjegavajte sve kiselkaste sokove. Umjesto narančina u tom
slučaju možete piti sok od jabuke. Osim jabučnog soka kod
mamurluka pomaže i jabučni ocat. U pola čaše vode pomiješajte
žličicu jabučnog octa sa žličicom sode bikarbone. Soda će
nadomjestiti izgubljene elektrolite i smanjiti osjećaj
dehidracije, a jabučni ocat će pomoći smanjiti količinu otrova u
tijelu i time olakšati posao jetri.
Većinu simptoma mamurluka ublažit će čaj od đumbira. Ogulite
svjež đumbirov korijen veličine palca te ga narežite na 10-12
kriški. Pomiješajte s četiri šalice vode i pustite da kuha
desetak minuta.
Ocijedite (tako da iz tekućine maknete komadiće korijena) te
dodajte sok jedne naranče, pola limuna i pola šalice meda.
Pijuckajte napitak dok ne osjetite da vam je lakše.
Pomaže i crna limunada
Ovaj super napitak spasit će vas od mamurluka, koji danas muči
veliku većinu ljudi. Brzo će vam vratiti energiju, razbistriti
glavu i smiriti želudac. Crnu limunadu je vrlo jednostavno
napraviti.
Sastojci:
- sok od 2 limuna
- 1 litra vode
- 1 mala žlica aktivnog crnog ugljena
- 2 žlice javorovog sirupa
Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte pa popijte
limunadu. Inače, aktivni ugljen se daje ljudima nakon što su
se otrovali nečim. On ima sposobnost na sebe vezati otrov.
Jedite jaja
Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju
otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka.
Na to tijelo reagira proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja
koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena.
Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što
će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.
Pileća juha
Pileća juha savršeno je jelo nakon mamurluka jer ćete u jednom
obroku dobiti proteine dobiti iz piletine, elektrolite iz juhe i
lako probavljive ugljikohidrate iz rezanaca – djelovat će poput
najboljeg lijeka. Ako ne jedete proteine životinjskog podrijetla,
posegnite za juhom od rajčice koja je puna kalija i elektrolita
te pomaže ubrzati rad jetre.
Špinat
Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime,
sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i
vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.
Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano,
a što je veći stupanj dehidracije, tijelo gubi veću količinu
kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se
pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga
navalite na banane i skratite si muke.
Limeta
Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka.
Probajte popiti dvije čajne žličice svježe iscijeđenog soka od
limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u žlicu meda.
Razliku ćete odmah uočiti, posebice ako to napravite čim se
probudite.
Mljevena crvena paprika
Mljevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni
analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično
dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, točnije glavobolje.
Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim time i
prirodni detoksikacijski proces tijela.
Naspavajte se
I za kraj, lijek poznat svima koji je i najbolje rješenje kada
ništa drugo ne pomaže. Udobno se smjestite u krevet i prespavajte
cijeli dan. To je uistinu jedan od najpouzdanijih lijekova za
mamurluk koji će vam pomoći da se bolje
osjećate. Pronalaženje učinkovitih lijekova za mamurluk nije
lako, osobito ako ste u potrazi za što prirodnijim načinima
liječenja. Tulumarenje može biti zabavno, ali mamurluk nije stoga
dobro razmislite prije nego krenete s opijanjem.
Jelovnik protiv mamurluka za dan poslije
Budući da se radi o prvom danu u siječnju, predlažemo neke
tradicionalne delicije koje se pripremaju na taj dan.
Kada se probudite – Prvo što trebate napraviti je popiti
jednu do dvije čaše vode. Nakon toga si možete skuhati jaku crnu
kavu u koju možete dodati malo limunovog soka (stari narodni
lijek). Ako ne pijete kavu skuhajte si čaj od kamilice. Ako vam
je stvarno loše napravite si juhu od rajčice. No ako vam i nije
toliko loše i ako ste spremni za ‘pravi’ doručak pojedite
dvije kriške integralnog kruha sa šunkom i mladim sirom i
jedan jogurt. Popijte čašu soka od jabuke. Nakon toga se malo
odmarajte. Do ručka.
Ručak – Neka se na vašem meniju pronađe bistra mesna juha s
domaćom tjesteninom. Ako možete nastaviti jesti nešto težu hranu
onda vam preporučujemo nezaobilaznu novogodišnju sarmu
s kiselim kupusom i pireom od krumpira. Nikako ne smijete
zaboraviti popiti čašu mineralne vode. Nakon ručka
preporučuje se popodnevno spavanje. Možete popiti i čaj od mente
s žličicom meda i iscijeđenim limunom.
Večera – Na grill tavi pripremite tikvice, patlidžane i
šampinjone. Začinite ih s ekstra djevičanskim maslinovim uljem (1
žlica), 50 g kravljeg sira s 2 žlice vrhnja, sjemenkama lana i
malo crvene paprike. Uzmite i jedno integralno pecivo s
sjemenkama. Sve to poslužite s biljnim čajem.
Evo nekoliko recepata koji mogu pomoći:
1. Ruska juha solanka
Sastojci:
- 700 ml vode,
- 1 l mesnog temeljca,
- 3 kisela krastavca,
- 120 g maslina,
- 1 veća mrkva,
- 1/2 manje glavice celera,
- 70 g rajčice,
- 450 g šunke,
- 1 luk,
- 2 žlice maslaca i
- ½ žlice brašna,
- 60 ml tekućine od kiselih krastavaca,
- 2 žlice kiselog vrhnja,
- kopar,
- peršin,
- 1/2 žličice soli,
- papar,
- limun
Priprema: Nasjeckajte kisele krastavce, masline, mrkvu,
rajčice, šunku i luk. U velikom loncu zagrijte vodu i
temeljac pa kad proključa dodajte sjeckane krastavce te nakon
nekoliko minuta, masline i šunku. Na maslacu
popržite luk pa ubacite mrkvu i celer. Kad omekšaju dodajte
brašno i kratko pržite, miješajući. Dodajte rajčicu i tekućinu od
krastavaca, promiješajte i ugasite vatru. U lonac s
juhom ubacite povrće pirjano na luku. Dodajte sol i papar pa
kuhajte oko 10 minuta. Dodajte sjeckano začinsko
bilje. Poslužite juhu u tanjurima s ploškama limuna i
prema želji, limunova soka, kiselim vrhnjem i začinskim biljem.
Umjesto sjeckanih rajčica dodati možete pire od rajčica ili
koncentrat.
2. Shakshuka
Kombinacija zdravih namirnica koje se koriste u ovom jelu mogle
bi vas vratiti u život.
Sastojci:
- 5 jaja,
- glavica luka,
- 1 češanj češnjaka,
- 5 rajčica,
- 1 ljuta papričica,
- 2 paprike,
- sol,
- papar (po ukusu),
- peršun,
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema: U zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, paprike i
papričicu pa sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Nakon
nekoliko minuta dodajte začine, rajčicu i češnjak. Miješajte dok
se sastojci ne pretvore u umak u koji ćete uliti jaja. Nakon toga
ih poklopite i kuhajte. Dobit ćete fino začinjena i obogaćena
poširana jaja koja pospite zdravim i mirisnim peršunom.
3. Ajnpren ili prežgana juha
Sastojci:
- 30 grama brašna,
- 30 grama svinjske masti ili 30 ml ulja,
- 1 litra vode,
- 1 čajna žličica mljevene paprike,
- ½ čajne žličice kima
- 1 lovorov list,
- sol i papar po želji,
- jaje po želji
Priprema: U loncu zagrijte masnoću pa dodajte brašno. Pržite
brašno uz stalno miješanje dok ne dobije zlatnosmeđu
boju. U lonac postupno dodajte vodu uz stalno
miješanje dok ne izgladite sve grudice. Ubacite u
lonac lovorov list. Začinite juhu mljevenom
paprikom, kimom, solju i paprom. Sve zajedno
kuhajte 15-ak minuta. Pred kraj kuhanja u juhu
dodajte razmućeno jaje. Prežganu juhu poslužite s
preprženim kruhom. Dobar tek!
Ono što sigurno liječi mamurluk je vrijeme. Odmor, blaga hrana
bogata vitaminima i obilje vode, juha i svježih voćnih sokova
mogu biti od velike pomoći u smanjenu simptoma mamurluka.