
Prehrana koja se pretežno oslanja na konzumaciju mesa trpi sve više i više napada struke uslijed brojnih novih istraživanja. Tome u prilog ide i jedna od najnovijih koja nudi nekoliko razloga zbog kojih bi bilo poželjno smanjiti konzumaciju mesa, a ne radi se o često isticanom razlogu, zdravstvenom.
Iako je potrebno još istraživanja, preporuke se svode na
sljedeće:
Uštedjet će vam novac
Konzumiranje mesa, posebno kvalitetnog mesa, može biti skupo.
Povrće, grah i žitarice, s druge strane, obično su pune
nutrijenata, hranjive su i zasitne, a često ekonomski
pristupačnije.
Potaknut će vas da budete kreativniji u kuhinji
Ne morate puno toga raditi s komadom odreska, osim što ga
začinite, ali kad je riječ o patlidžanima, celeru, gljivama,
možete primijeniti toliko različitih načina pripreme. A i
dalje možete imati pomfrit kao dodatak.
To je prilika da kušate povrće koje prije niste
jeli
U svakoj sezoni ističu se neke vrste povrća koje vrijedi
isprobati. U studenom možete uživati u paprikama, kelju,
cvjetači, brokuli, radiču, špinatu, cikli itd.
Vaša djeca neće postavljati toliko neugodnih pitanja o
tome koja životinja je dio današnjeg ručka
Umjesto toga, vjerojatno ćete završiti u razgovoru o tome zašto
zapravo moraju jesti zelene stvari na tanjuru. Nešto dobiješ,
nešto izgubiš…
Osjećat ćete se ekološki prihvatljiviji
Ne mogu se poreći ekološke prednosti izbjegavanja mesa, čak i ako
je to samo jedan dan u tjednu. Smanjenje potrošnje mesa može
pomoći smanjenju klimatskih promjena, kontroli emisije
stakleničkih plinova i regulaciji potrošnje resursa.
Podržat ćete biološku raznolikost
Konzumiranje manje mesa može pomoći u smanjenju propadanja
staništa životinja, dok odabir organskog povrća koliko je to
moguće znači podržavanje uzgoja bez pesticida, što je zauzvrat
dobro za pčele i druge insekte oprašivače.
Vaši prijatelji vegetarijanci će biti sretni
Naučit ćete da salata ili rižoto od povrća nije jedino što možete
poslužiti prijateljima vegetarijancima kad vam dođu u goste. Ako
date mašti na volju i počnete prakticirati prehranu s manjim
udjelom mesa, otkrit ćete cijeli novi svijet namirnica i
recepata.



