#prehrana

Četiri najzdravije vrste ribe i morskih plodova

www.pixabay.com

Riba je puna hranjivih tvari koje pomažu vašem zdravlju. Najnovije prehrambene smjernice preporučuju jesti najmanje dvije do tri porcije tjedno.

“Većina nas još uvijek ne jede dovoljno ribe”, kaže registrirana
dijetetičarka i nutricionistica Bonnie Taub-Dix,
kreatorica betterthandieting.com i autorica
knjige Pročitajte prije nego što jedete: Od etikete do
stola. 

Ako želite uključiti više morskih plodova u svoju prehranu,
budite sigurni da ste odabrali prave vrste.

Divlji losos

Dobit ćete kvalitetnu dozu vitamina D, selena koji podržava vaš
metabolizam, omega-3 masnih kiselina koje su zdrave
masti, a štite od srčanih bolesti i vitamin B12 koji je dobar za
vaš mozak i tijelo.

Bakalar

Bakalar je bijela riba. Dobar je izvor vitamina B12,
proteina, fosfora i niacina. “Može dobro podnijeti različite
vrste dodataka i začina a da se ne raspadne”, kaže
Taub-Dix. 

“Bakalar je poput praznog platna koje se dobro slaže s bilo kojim
umakom”, dodaje.
Istraživači njegova svojstva koja pomažu mršavljenju pripisuju
velikoj količini visokokvalitetnih proteina bakalara i njegovim
aminokiselinama koje pomažu u regulaciji metabolizma.

Srdele

Svježe ili u konzervi, srdele su hranjive i jeftine. Na većini
tržišta možete ih pronaći soljene, dimljene ili
konzervirane. 

“Ako ne odbacite kosti u srdelama, vaše će vam kosti biti
zahvalne”, kaže Taub-Dix. “Dobit ćete oko 40 posto preporučene
dnevne vrijednosti kalcija po obroku. Budući da većina nas ne
uzima dovoljno kalcija, srdele su izvrstan izbor za mnoge vrste
prehrana, posebno one koje su prilagođene osobama koje ne mogu
podnijeti mliječne proizvode”, kaže ona.

Ova riba veličine jednog zalogaja također je prirodno bogata
vitaminom D. Budući da su na dnu lanca ishrane, obično sadrže
manje žive.

Kamenice

Ovi mali dragulji puni su cinka i mogu vam pomoći u
kontroli težine: istraživanja pokazuju da ljudi s prekomjernom
tjelesnom težinom obično imaju nižu razinu cinka u usporedbi s
mršavim osobama. Također su bogate željezom i selenom – jedna
porcija može sadržavati od 500 do 1000 miligrama omega-3 i više
od 40 posto preporučenih dnevnih vrijednosti željeza, prema
Nacionalnom institutu za zdravlje.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest