
Kad se oporavljate od bolesti ili operacije, hrana koju jedete može ubrzati ili usporiti taj proces. Brojne namirnice, kao voće, povrće, zdrave masti i izvori proteina mogu djelovati blagotvorno na oporavak tijela. Portal Health Line, u suradnji s dijetetičarkom Amy Richter, preporučuje ove namirnice:
1. Zeleno lisnato povrće
Kelj, špinat, blitva i rikola su prepune nutrijenata koje
sprječavaju upalu, poboljšavaju imunološku zaštitu tijelu
i pomažu u zacjeljivanju. Bogate vitaminom C, vitaminom A,
manganom, magnezijem, folatima, kao i određenim
polifenolima, nezamjenjive su u procesu oporavka.
2. Jaja
Poslije operacije, tijelu je potrebna značajno veća količina
proteina od uobičajene preporučene količine. Upravo su jaja
izvrstan izvor proteina koje tijelo lako apsorbira, a sadrže
i druge nutrijente potrebne za jačanje imuniteta
i zacjeljivanje rana. Jaje sadrži vitamine A i B12, kao
i minerale poput cinka, željeza i selena.
3. Losos
Losos je prepun proteina, B vitamina, željeza, cinka, selena
i omega-3 kiselina. Samo 85 grama lososa dnevno sadrži 70
posto dnevnih potreba selena, minerala koji značajno doprinosi
kontroliranju upalnih procesa.
4. Bobičasto voće
Bobičasto voće poput borovnica, malina, ribiza, kupina
i jagoda obiluju nutrijentima i biljnim spojevima
važnim za oporavak organizma. Primjerice, bogate su vitaminom C
koji potiče proizvodnju kolagena, najzastupljenijeg proteina u
našem tijelu. Također sadrže antioksidanse koji daju bobičastom
voću njihovu boju, a blagotvorno utječu na imunološki sustav
organizma.
5. Orašidi i sjemenke
Bademi, orasi, indijski oraščići, lješnjaci, kikiriki, sezam,
lan, sjemenke buće su izvrsne namirnice za jačanje tijela u
procesu oporavka. Vitamini E, proteini, minerali kao što su
mangan, cink i magnezij pomažu pri oštećenjima
stanica.
6. Perad
Specifične aminokiseline sadržane u peradi igraju važnu ulogu u
zacjeljivanju rana i imunološkim funkcijama tijela. Piletina
i puretina trebaju biti dio prehrane za tijelo u procesu
ozdravljenja, zbog aminokiselina kao što su glutamin
i arginin. Glutamin pruža zaštitu stanicama u slučajevima
kad smo pod stresom uslijed ozljede ili bolesti, a arginin potiče
produkciju kolagena.
7. Crveno meso
Prepuno proteina, vitamina A, vitamina B, željeza, cinka
i bakra, ključnog za obnovu vezivnog tkiva u tijelu, crveno
meso je nezamjenjiva namirnica. Iako ima namirnica koje imaju
veću koncentraciju željeza u svom sastavu, željezo iz mesa se
vrlo lako apsorbira u tijelo.
8. Kupusnjače
Povrće je nezamjenjiva skupina namirnica, ali one koje osobito
dobro djeluju u slučaju bolesti i procesa oporavka su
kupušnjače – kelj, brokula, cvjetača i prokulice. Pored
obilja vitamina, minerala i antioksidanata, sadrže
glukozinolate, spojeve koje tijelo pretvara u izotiocijanate,
važne za obnovu oštećenih i bolesnih stanica i za
imunološki odgovor na upalne procese.
9. Školjke
Školjke poput kamenica ili dagnji imaju značajan udio cinka koji
potiče oporavak. Samo dvije srednje velike kamenice sadrže
cijelu dnevnu potrebu ovog vrijednog minerala.
10. Batat
Jedenje ove namirnice izvrstan je način unosa zdravih
ugljikohidrata. Također sadrže vrijedne enzime poput heksokinaze.
Ako zanemarimo unos vrijednih ugljikohidrata, možemo znatno
kompromitirati zacjeljivanje i oporavak.



