#kućanstvo

Četiri namirnice koje ne biste trebali prati prije kuhanja

Shutterstock

Pranje namirnica prije kuhanja čini se kao dobra ideja, no stručnjaci savjetuju da to nije uvijek dobro napraviti. Naime, određene namirnice ne bi trebalo prati prije kuhanhja, upozorili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Četiri su namirnice koje ne biste trebali oprati prije kuhanja:
sirovo meso, piletinu, puretinu i jaja. Kada kupite ove namirnice
u trgovini, vjerojatno vam se čini da je dobra ideja da ih
operete prije nego počnete kuhati. No, CDC upozorava da to ne
biste trebali učiniti.

“Pranje i ispiranje sirovog mesa, piletine, puretine i jaja može
uzrokovati da se bakterije i klice rašire po vašem sudoperu,
radne i druge površine u vašoj kuhinji. Te klice potom mogu doći
na drugu hranu, poput salate ili voća, zbog čega se možete
razboljeti”, objasnili su iz CDC-a.

Istraživanja također ukazuju na to da pranje mesa povećava šanse
za unakrsnu kontaminaciju.

“Izbjegavajte prati sirovo meso i meso peradi jer se potencijalno
opasne i štetne bakterije koje se mogu nalaziti na poroizvodu
mogu u visokim količinama raspršiti po sudoperu i drugim
površinama te može doći do unakrsne kontaminacije”, savjetuju iz
američkog ministarstva poljoprivrede.

“Pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija
poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju stranu jaja”,
objašnjava Conor O’Flynn, operativni menadžer O’Flynn Medicala.

Bakterije tako mogu ući u unutrašnjost jaja, što je idealno
okruženje za rast i razvoj bakterija, prenosi Best life. Iz ministarstva poljoprivrede navode da
jaja inače imaju prirodni zaštitni sloj koji ih štiti od
bakterija, a koji se uništava pranjem.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest