
Svi znamo da banane vrlo brzo sazrijevaju. Ako ih kupujete početkom tjedna i želite da traju do sljedećeg vikenda, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da im sačuvate svježinu.
Banane oslobađaju plin zvan etilen. Riječ je o biljnom hormonu
koji uzrokuje sazrijevanje ploda. Tijekom sazrijevanja etilen
oslobađaju i avokado, rajčica i krumpir pa ih treba držati
podalje od proizvoda osjetljivih na etilen, poput luka i
mrkve.
Etilen se oslobađa kroz stabljike banane. Trik kojim ćete im
očuvati svježinu jest da zapravo omotate stabljike banane
komadićem plastične folije. Ako plastika nije čvrsto pričvršćena,
upotrijebite gumicu koju ćete svezati s vanjske strane folije,
piše Eat This, Not That.
Iako se nagađalo da bi banane možda trebalo cijele omotati
plastičnom folijom, Food52 napravio je eksperiment kako bi
utvrdio koja metoda najduže čuva svježinu banana. Pokazalo
se da proces dozrijevanja banana usporava umatanje samo
stabljike.
Kad vaše banane dosegnu savršenu razinu zrelosti, možete ih
staviti u hladnjak. Tako ćete dodatno dobiti na vremenu.



