#kućanstvo

Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?

Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu ili uvijek spremne začine za dodavanje u jelo nadohvat ruke.

Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove
arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete
sa svim tim biljem! Prije nego li zaključite kako je vrijeme
začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više
metoda očuvanja začina. Na taj ćete način uvijek imati spremno
bilje u kuhinji.

Sušenje začinskog bilja

Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo
korisni u kuhinji u sušenom obliku. Jednostavno se mogu
osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda
konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete
konzumirati sve biljke dok su svježe. Najbitnije je odlučiti koju
metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: Sušenje na zraku
ili u pećnici.

Smrzavanje

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja.Jednostavno
ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom
kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo. Začinsko bilje također
možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga
želite iskoristiti, otrgnite komadić.

Čuvanje u ulju

Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli
začinsko bilje. Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko
maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti
usitnjene začine. Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana
jela u koja ne želite dodavati previše vode.

Čuvanje u soli

Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja. U
steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli,
posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i
tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli,
piše Living.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest