
Spremanje večere ponekad može biti naporno, osobito kada se umorni vratite s posla i želite odmah nešto pojesti.
U takvim situacijama obično se kuha nešto što je brzo gotovo, a
to je najčešće tjestenina. Uz jedan trik tjesteninu može skuhati
znatno brže.
Naime, kako piše Eat this, ako želite brzo skuhati tjesteninu,
ubacite je u hladnu vodu. To će prepoloviti vrijeme kuhanja.
Iako smo naučili da tjesteninu ubacimo u lonac tek kad voda
provrijeme, i legendarni autor znanosti o hrani Harold McGee
savjetovao je da tjesteninu kuhate u hladnoj vodi.
McGee je napravio mali eksperiment kod kuće. On je stavio oko 450
grama špageta u lonac i potom ulio šest šalica hladne vode, dodao
dvije čajne žličice soli i potom uključio peć.
Iako je morao miješati tjesteninu da se ne bi zaljepila za dno
lonca, McGee je naveo da je tjestina ispala odlična, a uz to je
tjestenina i brže skuhana.
Dakle, ako želite da brže skuhate tjesteninu, ubacite je u lonac,
ulijte dovoljno vode tako da prkrije tjesteninu i dodajte sol.
Uključite peć i miješajte povremeno. Tjestenina bi trebala biti
skuhana kroz 12 minuta.
McGee navodi da je inače potrebno oko 15 minuta da voda provrije,
a potom je potrebno još 11 minuta da se tjestenina skuha. No, ako
tjesteninu ubacite u hladnu vodu, bit će vam potrebno 12 minuta
što znači da ste uštedjeli 14 minuta.



