#kućanstvo

Znate li kako pravilno čuvati luk da se ne pokvari?

Ako luk ne skladištite ispravno, može se brzo pokvariti pri čemu može stvoriti jako neugodan miris. Uz to, ako ga ne spremite kako treba, vrlo brzo će proklijati i postati jako mekan te neće biti dobar za korištenje. Evo kako ispravno skladištiti luk tako da vam što dulje potraje.

Luk trebate čuvati u hladnom, mračnom i suhom prostoru. Vlada i
svjetlost uzrokuju plijesan i klijanje luka. Sve vrtste luka
možete spremiti u neku prozračnu ili poluotvorenu košaru ili veću
zdjelu. Čuvajte luk tamo gdje svjetlost ne može doprijeti do
njega. Osim toga, luk voli hladan prostor, ali ne smije biti na
previše niskim temperaturama. I krumpir trebate čuvati u sličnim
uvjetima kao i luk, ali ih nemojte držati zajedno jer je krumpir
skloniji truljenju.

Temperatura koja najviše odgovara luku kreće se između -1°C i
10°C. Ako ga čuvate na toj temperaturi može vam potrajati i do
godinu dana, navodi Bon appetit. Na drugim temperaturama može propasti
kroz nekoliko tjedana. Ako vam je ostala polovica neiskorištenog
luka, spremite ju u frižider te će vam tako potrajati do tjedan
dana. Uz to, polovicu luka uvijek najprije spremite u neku
zdjelu, a najbolja opcije je staklena zdjela. Tako ćete
spriječiti širenje mirisa po cijelom frižideru, ali to će i luk
zaštiti od vlage i oksidacije.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest