
Ako odlučite započeti dan s malo čokolade, to možda uopće nije loša ideja. Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital proučavali su utjecaj mliječne čokolade na prehranu žena u postmenopauzi za rad objavljen u časopisu The FASEB Journal.
Studija je analizirala 19 žena u postmenopauzi. Žene su
konzumirale 100 grama mliječne čokolade u roku od jednog sata
nakon buđenja ili u roku od jednog sata prije odlaska u krevet.
Nakon toga su uspoređivali njihove mjere s mjerama žena koje nisu
uzimale čokoladu.
Istraživači su izvijestili da jutarnji ili noćni unos čokolade
nije doveo do debljanja te da jedenje čokolade ujutro ili navečer
može utjecati na glad i apetit, sastav mikrobiote, san i druge
čimbenike. Također su otkrili da bi visok unos čokolade tijekom
jutarnjih sati zapravo mogao pomoći u sagorijevanju masti i
smanjiti razinu glukoze u krvi. Jedenje čokolade noću također bi
moglo promijeniti metabolizam sljedećeg jutra.
“Naše otkriće pokazuje da ne samo ono što jedemo, nego i kad
jedemo, utječe na fiziološke mehanizme koji su uključeni u
regulaciju tjelesne težine”, stoji u priopćenju koje potpisuje
neuroznanstvenik Frank A.J. L. Scheer.
Autori su priznali da je njihova studija ograničena na malu
skupinu žena u postmenopauzi te će tek daljnja istraživanja koja
uključuju muškarce i mlade žene potvrditi rezultate.



