#zdravlje

Tri začina koja će vam pomoći očuvati zdravlje srca

Pratiksha Mohanty/Unsplash

Zdrava prehrana i dovoljno fizičke aktivnosti ne mogu riješiti svaki zdravstveni problem, ali to je ipak vrlo moćna kombinacija kad je riječ o zdravlju srca.

Kardiolozi odavno upozoravaju da se srčane bolesti, koje su
ubojica broj jedan u razvijenim zemljama zapada, uvelike mogu
prevenirati. U svojoj knjizi “Radical Longevity: The
Powerful Plan To Sharpen Your Brain, Strengthen Your Body, and
Reverse the Symptoms of Aging” liječnica i nutricionistica Ann
Louise Gittleman ističe tri biljke čija je svakodnevna uporaba od
velike koristi za zdravlje srca.

Češnjak

Osim što ima bogat okus, češnjak ima mnoštvo svojstava korisnih
za zdravlje srca. Sadrži velik broj minerala u tragovima,
uključujući bakar, željezo, cink, magnezij, germanij te,
naročito, selen. A sadrži i sumporne tvari, vitamine A i C,
vlakna te razne amino kiseline. Sve u svemu češnjak ima više od
stotinu biološki korisnih kemikalija, kaže dr. Gittleman. Kad je
riječ o zdravlju srca, dokazano je da češnjak pomaže u
sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka te se povezuje sa
snižavanjem razine kolesterola. Češnjak, inače, što je sitnije
narezan ima snažniju aromu. Stoga, ako želite samo blagu aromu,
stavite cijeli češanj u komadu, za malo jaču aromu narežite
češanj na ploške, a za intenzivnu aromu ga naribajte ili
zgnječite.

Kajenski papar

Još jedna biljka korisna za srce je kajenski papar koji obiluje
antioksidansima. Bogat je vitaminima C, B, A i E te sadrži
kalcij, fosfor i željezo. Kajenski papar je jedan od najvećih
izvora vitamina E koji je direktno povezan sa smanjenjem rizika
za razvoj srčanih bolesti. Osim toga, kajenski papar je jedna od
začinskih biljaka s najljućim okusom, a upravo to ga također čini
dobrim za srce.. Njegova ljutost potječe od visoke koncentracije
kapsikuma, tvari koja pospješuje cirkulaciju. Upravo kapsikum u
kajenskom papru pomaže da srce učinkovito pumpa krv, u
stimulaciji metabolizma i u čišćenju masnih naslaga iz krvnih
žila.

Glog

Glog je manje poznat od kajenskog papra, ali vrlo preporučljiv za
zdravlje srca. Prema mišljenju dr. Gittleman, to je biljka broj
jedan za srce! Sadrži moćne antioksidanse kako u cvjetovima, tako
i u lišću i štiti zdravlje srca na mnogo različitih načina,
prvenstveno tako što smanjuje upalu. Zbog obilja antioksidansa
pomaže u snižavanju kolesterola, sprečava taloženje plaka u
arterijama, smanjuje krvni tlak i proširuje koronarne krvne žile,
a to poboljšava krvotok i povećava opskrbu srca krvlju. Dobar
način za konzumiranje gloga je u obliku čaja, piše Živim.hr.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest