
Dolaskom toplijih dana mnogi će spas od vrućina potražiti u osvježavajućoj voćnoj salati. No ako ne uspijete pojesti cijelu zdjelu ovog ukusnog deserta, postoji šansa da će nakon dužeg stajanja narezano voće poprimiti smeđu nijansu.
Da se to ne bi dogodilo, u svoju salatu dodajte sok
limuna. Slatki komadi voća mijenjaju boju uslijed
oksidacije, do koje dolazi kad je voće izloženo kisiku, odnosno
zraku. Iako promjena boje zapravo ne utječe na okus voća, sigurno
ga čini manje primamljivim.
“Limunov sok pomoći će vam produljiti vijek voćne salate.
Limunska kiselina je prirodni antioksidans, a osim što voćnu
salatu održava svježom, može poboljšati njezin okus. Kiselost
citrusa naglasit će slatkoću ostalog voća”, kaže dijetetičarka
Keri Gans za Well and Good.
Na četiri šalice voća preporučuje se dodati dvije žlice limunovog
soka i jednu žličicu šećera. Limun i šećer pomiješajte u maloj
posudi, a kad se šećer otopi, smjesom prelijte voćnu salata.
Ipak, točna količina limunovog soka koju koristite na kraju ovisi
o ukusu pojedinca.
Voćnu salatu pohranite poklopljenu u hladnjak.



