#zdravlje

Već dva zaslađena pića dnevno povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Thinkstock

Tim istraživača iz SAD-a proučavao je podatke iz Nurses Health Study, studije koja prati zdravlje medicinskih sestara i različite čimbenike, poput životnog stila tijekom vremena.

Više od 95.000 žena izvijestilo je koliko zaslađenih pića su
popile u periodu od četiri godine. Oko 41.000 tih žena
također je imalo podatke o konzumaciji slatkih pića tijekom
svojih tinejdžerskih godina. Studija je zaključila da žene koje
su pile više od dva zaslađena pića svaki dan imaju 2.2 puta veći
rizik od ranog raka crijeva. Rezultati studije su
objavljeni u časopisu Gut.

Zamjena zaslađenih pića umjetno zaslađenim pićem, kavom, mlijekom
sa smanjenom masnoćom ili punomasnim mlijekom povezana je sa 17
do 36 posto manjim rizikom od raka crijeva.

“Konzumacija pića zaslađenog šećerom može pridonijeti rastućoj
učestalosti raka debelog crijeva”, napisao je tim u svom radu:
“Smanjenje unosa pića zaslađenog šećerom i / ili zamjena takvih
pića drugim zdravijim pićima kod adolescenata i mladih odraslih
osoba može poslužiti kao potencijalna djelotvorna strategija za
ublažavanje rastućeg rizika od ranog obolijevanja od raka debelog
crijeva”.

No profesor Kevin McConway, koji nije sudjelovao u istraživanju,
rekao je da postoji niz drugih razloga zbog kojih su žene mogle
dobiti rak crijeva.

“Žene koje su pile najveće količine slatkih pića imale su
tendenciju da više puše (ako su pušile), fizičke su manje
aktivne, piju više alkohola, jedu više mesa i manje vlakana nego
žene koje su pile najmanje količine. Moguće je da su ove druge
razlike barem djelomično uzrok razlika u riziku od raka crijeva,
a ne da je problem samo u konzumaciji slatkog pića”, objašnjava.

Iako su istraživači pokušali kontrolirati ove čimbenike, njihov
utjecaj nije moguće potpuno eliminirati, prenosi The Sun.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest