#prehrana

Pet načina na koje jedenje kokica utječe na vaše zdravlje

Ne postoji bolja kombinacija od kokica i dobrog filma, ali što se točno događa s vašim tijelom kad jedete kokice? Pa, prvo što treba znati je da učinci kokica u potpunosti ovise o načinu na koji ih pripremate.

Ako su vam omiljene kokice one koje kupite na ulazu u
kino-dvoranu, koje su uronjene u maslac i sol, ne činite sebi
uslugu. Slično tome, ako pripremate kokice isključivo
u mikrovalnoj pećnici, mogli biste se nesvjesno počastiti
porcijom konzervansa i drugih nepoznatih
sastojaka. Najzdravija opcija pripremanja kokica je
korištenjem isključivo vrućeg zraka. Ako ih  napravite
sami, umjesto da ih lijeno ubacite u mikrovalnu pećnicu, možete u
potpunosti kontrolirati što se u njima nalazi, poput posipanja
malo soli, umjesto korištenja nevjerojatnih količina soli u
prerađenim kokicama. Ako ih tako pripremate, dobit ćete kokice u
kojima možete uživati bez grižnje savjesti, a evo kako bi njihova
konzumacija mogla utjecati na vas:

1. Možda smanjujete rizik od srčanih bolesti i
dijabetesa

Vjerojatno svi znamo da su kokice vrsta zrna kukuruza pa se
smatra cjelovitom hranom. Cjelovitim zrnom, točnije. Prema
American Heart Association, cjelovite žitarice, posebno one s
puno vlakana, kao što imaju kokice, povezane su sa smanjenim
rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Samo pripazite da ne
pretjerujete sa začinima.

2. Ako jedete pretjerano začinjene kokice, postoji rizik
od hipertenzije i moždanog udara

Ako možda mislite da konzumacija kokica možda ipak nije tako
loša, možda je vrijeme da razmislite o tome da ih
se klonite. Glavni razlog je natrij. U samo jednoj
porciji kokica koje se prodaju u kino-dvoranama mogli
biste pronaći do 2650 miligrama natrija, a to je više nego što
FDA preporučuje da biste trebali konzumirati tijekom cijelog
dana. Zbog tolike konzumacije natrija mogli biste se
izlagati ozbiljnom riziku od hipertenzije i moždanog udara.

3. Mogli biste poboljšati cirkulaciju krvi

Kad razmišljate o kokicama, vjerojatno ih ne smatrate izvrsnim
izvorom antioksidansa, poput mnogog voća i povrća. Ali one to
jesu. Kokice imaju jedan antioksidans zvan polifenoli, koji
je izravno povezan s poboljšanjem cirkulacije krvi. A s obzirom
na goleme blagodati jačanja cirkulacije, to je definitivno
velika stvar.

4. Mogli biste izgubiti kilograme

Možda ste čuli da bi jedenje kokica moglo biti dobra strategija
za gubitak kilograma, ali to vrijedi samo ako svoje kokice
pripremate na ranije opisan najzdraviji način. S obzirom na
to da one prirodno imaju malo kalorija, ali vas zahvaljujući
vlaknima mogu zasititi, definitivno se mogu smatrati
podcijenjenim međuobrokom. Još jednom, ključ je u ne
pretjerivanju sa začinima, piše Eat This, Not That.

5. Pomoći ćete svojoj probavi

Vratimo se na trenutak onim polifenolima. Zahvaljujući
kombinaciji tog antioksidansa s visokim udjelom vlakana u
kokicama, čini ih odličnim saveznikom u očuvanju probavnog
sustava. Dakle, to je definitivno razlog da se odlučite za ovaj
međuobrok umjesto za nešto drugo, poput čipsa ili pereca, ako
tražite slani snack.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest